Peter Klimant Rôzne Rôzne

FOTO: Turistika, zoskok parašutistov i známe tváre. Partizánske obce oslávili SNP

V Zlatne a Skýcove si ľudia pripomenuli výročie Slovenského národného povstania tradičným turistickým pochodom. Nechýbal bohatý sprievodný program. Pozrite si to.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Turistika, zoskok parašutistov i známe tváre. Partizánske obce oslávili SNP
Zdroj: Obec Skýcov

V sobotu sa konal v poradí 28. ročník turistického pochodu „Náučným partizánským chodníkom Zlatno – Skýcov". Ide o udalosť, ktorá sa organizuje každý rok ako spomienková akcia na Slovenské národné povstanie, ktoré sa odohralo pred 72 rokmi.

Vyše 400 pochodujúcich

Stovky zúčastnených ľudí vyrazili v ranných hodinách zo Zlatna po dvanásťkilometrovej trase ku obci Skýcov. V oboch dedinkách sa konalo tradičné kladenie vencov pri pamätníkoch SNP.

„28. ročník Náučného partizánskeho chodníka Zlatno – Skýcov hodnotím ako jeden z najvydarenejších za posledné roky. Zúčastnilo sa ho viac ako 400 pochodujúcich. Najviac ma teší účasť mladej generácie, ktorej musíme neustále pripomínať odkaz SNP, lebo mier nie je samozrejmosťou, ako si mnohí naivne myslia,“ povedal pre Moravce 24 Tomáš Kolembus, starosta Skýcova.

Spomienkovej akcie sa zúčastnili aj viaceré známe tváre zo sveta slovenskej politiky. „Na oficiálnej časti v Zlatne vystúpil s príhovorom minister práce, sociálnych veci a rodiny Ján Richter. Na Skýcove sa zúčastnili podpredseda vlády SR Peter Pellegrini a štátny tajomník ministerstva obrany SR Ivan Máčovský,“ dodal starosta.

Nechýbala akcia

Po oficiálnej časti na Skýcove nasledoval program na futbalovom ihrisku, ktorý začal zoskokom parašutistov na futbalové ihrisko. „Po nich nasledovalo vystúpenie jednotky rýchleho nasadenia so svojím programom. Program dotváralo vystúpenie dychovej hudby Skýcovanka a vystúpenie mladých chovateľov s králikmi,“ povedal Kolembus.

Náučný partizánsky chodník

Náučný partizánsky chodník Zlatno – Skýcov vznikol pred 28 rokmi. Založil ho čestný predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Ján Husák, bývalý starosta obce Skýcov Štefan Gahér a bývali starosta obce Zlatno Štefan Doskoč.

Trasa je dlhá 12 kilometrov a nájdeme tu viaceré zaujímavé miesta, medzi ktoré patrí partizánska studnička, partizánske bunkre z kameňov, alebo pamätník pre Miška Antalca, ktorý bol zastrelený počas vojny. Spomienkový pochod sa tu koná vždy v auguste, na výročie SNP. V priebehu rokov sa z neho stala masová akcia, na ktorej sa pravidelne zúčastňujú stovky ľudí.

Môže vás zaujímať:

Pripomenieme si minulosť: V Zlatých Moravciach oslávime výročie SNP

V Zlatne a Skýcove si ľudia pripomenuli výročie SNP turistickým pochodom
27
Galéria
Zdroj: Obec Skýcov
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM