Peter Klimant Kultúra

FOTO novej výstavy v Moravciach: Mestské múzeum predstavilo Zbierku starožitností

Mestské múzeum v Zlatých Moravciach otvorilo novú výstavu pod názvom Zbierka starožitností. Návštevníci si tak môžu prísť pozrieť desiatky starých zaujímavých predmetov rôzneho druhu a využitia. Výstavu sme navštívili aj my. Pozrite sa, čo všetko sme tam našli...

Ilustračný obrázok k článku FOTO novej výstavy v Moravciach: Mestské múzeum predstavilo Zbierku starožitností
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

V utorok v mestskom múzeu v Zlatých Moravciach oficiálne odštartovala nová výstava pod názvom Zbierka starožitností, ktorá potrvá do 27. februára. Ľudia si tak môžu prísť pozrieť niekoľko desiatok zaujímavých predmetov, ktoré boli kedysi bežnou súčasťou životov našich praotcov.

„Rozmýšľali sme, čo sme tu ešte nemali, aby sme sa stále neopakovali. Napadlo nás, že skúsime starožitnosti. Nakoľko nám návštevníci často hovoria, že také a také staré veci majú doma, tak dostali možnosť ich priniesť a ukázať aj ostatným,“ vysvetľuje vznik myšlienky na výstavu Viera Tomová, pracovníčka mestského múzea.

A ľudia sa na výzvu naozaj aj chytili. Viacerí neváhali, svoje poklady priniesli a múzeu zapožičali. Ich jedinou podmienkou podľa Tomovej bolo, že chceli zostať v anonymite.

Vďaka nim tak môžeme obdivovať krásne peračníky a kalamáre zo začiatku 20 storočia. Milovníkov tabaku tu potešia rôzne fajky a domácich majstrov či remeselníkov nadchnú rozmanité druhy ručných hoblíkov. Medzi vystavenými starožitnosťami nájdeme i retro rádiá a fotoaparáty.

K najzaujímavejším kúskom patrí zbierka niekoľko kilových železných žehličiek, do ktorých sa vkladalo žeravé uhlie. Rovnako zaujme i najstarší predmet celej výstavy – mlynček na kávu z konca 18 storočia.

Pozrite si vystavené starožitnosti cez našu fotogalériu!

Mestské múzeum predstavilo Zbierku starožitností
18
Galéria
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM