Peter Klimant Kultúra

Fašiangové oslavy v Zlatých Moravciach: Pozrite sa, čo všetko nás v meste čaká

Fašiangy vrcholia, čo znamená príval viacerých zaujímavých podujatí. V Moravciach sa bude basa pochovávať hneď na niekoľkých miestach, tešiť sa však môžeme i na iné sprievodné špeciality. Toto všetko nás v najbližšie dni čaká...

Ilustračný obrázok k článku Fašiangové oslavy v Zlatých Moravciach: Pozrite sa, čo všetko nás v meste čaká
Zdroj: Dnes24.sk

Fašiangy patria medzi pohyblivé sviatky začínajúce sa od Troch kráľov a končiace Popolcovou stredou. Zaužívaním kresťanských noriem pôstu sa vyvíjali ako vyvrcholenie zábav a zvykov pred 40-dňovým pôstom. Boli časom priadok, zakáľačiek, svadieb. Na dedinách boli počas tohto obdobia zakázané akékoľvek práce, povolená bola len zábava.

Fašiangové obdobie je však už na svojom konci a treba sa s ním i poriadne rozlúčiť. Basa sa bude v Zlatých Moravciach pochovávať na viacerých miestach. Chýbať nebudú ani iné sprievodné podujatia.

Prvá akcia začína už v sobotu v Chyzerovciach. Občianske združenie Chyzerovce organizuje v miestnom kultúrnom dome akciu pod názvom „Fašiangy s pochovávaním basy“. Celé to štartuje o 17:00 hodine.

Mestská časť Prílepy zažije pochovávanie basy o deň neskôr. Organizátorom je občianske združenie Kolovrátok, ktoré si pripravilo podujatie „Veselé Fašiangy“ . S pochovávaním sa začne o 15:00 hodine v kultúrnom dome Prílepy.

V nedeľu to bude žiť aj priamo v meste. V divadelnej sále Mestského strediska kultúry a športu a bude konať pekná akcia pre rodičov s deťmi pod názvom " Kúzelný karneval". So zábavou sa začína o 15:30 hodine. Viac o akcií sa dozviete TU.

Do série fašiangových kultúrnych špecialít sa zapojilo aj Mestské múzeum Zlaté Moravce. To si pre ľudí na pondelok pripravilo Fašiangovú tvorivú dielňu. Navštíviť ju môžete od 8:30 do 13:00 hodiny. Budú sa piecť a rovno i ochutnávať fánky – tradičná fašiangová dobrota. O zábavu sa postará folklórny súbor Chyzerovčanka.

Fašiangové obdobie v našom meste definitívne končí pochovávaním basy priamo v Zlatých Moravciach. To sa uskutoční v utorok 17. februára o 15:30 hodine v divadelnej sále Mestského strediska kultúry a športu. O kultúrny program sa postarajú folklórne súbory Lupienok, Street Lup, Chyzerovčanka a spevácke duo Romanka a Lukáš.

Čítajte tiež:

Fašiangy vo veľkom štýle neďaleko Moraviec: Prídu gajdoši z celého Slovenska i zo zahraničia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM