Kristína Striešková Kultúra

Fašiangové obdobie ukončené

Obdobie pred Veľkou nocou nazývané „Fašiangy“, je už pre viaceré obce a mestá typické konaním maškarných karnevalov, plesov, zabíjačiek, či iných podujatí v znení ľudových tradícií. Uplynulý víkend bol zavŕšením tohto obdobia. Ako to vyzeralo v našom

Fašiangové oslavy sa tradujú už dlhé roky a posledný víkend bol na ľudové oslavy fašiangov naozaj bohatý. Tentokrát sme sa boli pozrieť, ako oslávili fašiangy v obciach Topoľčianky a Čierne Kľačany.

V obci Čierne Kľačany sa „obecná zabíjačka“ konala pod záštitou starostu obce a poslancov OZ Čierne Kľačany pred kultúrnym domom. Od rána boli všetci na nohách a dedina sa niesla spevom. V popoludňajších hodinách začal v sále kultúrneho domu program a zároveň aj predaj zabíjačkových špecialít. Fašiangovej slávnosti sa zúčastnili aj hostia, predseda VÚC Nitra, Milan Belica, poslanci NR Ľubomír Jahnátek, Ján Richter a poslanec VÚC Nitra, Marián Kéry, ktorých starosta obce Milan Švec v úvode srdečne privítal a poprial všetkým prítomným veselú fašiangovú zábavu. V kultúrnom programe vystúpili: domáca spevácka skupina Širočina, folklórna skupina Kolovrátok z Prílep a spevácka skupina Kľačianky. Všetkých účinkujúcich odmenila potleskom zaplnená sála vďačných divákov. Zábavu rozprúdila domáca hudobná skupina M-song – súrodenci Mihálkovci. Pri dobrom vínku, zabíjačkových špecialitách, pagáčikoch a koláčikoch sa fašiangovalo do večerných hodín.

Tohtoročné fašiangy v Topoľčiankach sa však niesli trochu vo väčšom štýle. Okrem tradičnej zabíjačky bola obec súčasťou programu podujatia – 25. ročník Gajdošských fašiangov, s hlavným programom v obci Malá Lehota. Hlavný program pozostával z „Putovania od obce k obci“. Vozy, kone a neprekonateľná gajdošská hudba sa tak šírila vo veľkej časti regiónu. Gajdošský festival v Topoľčiankach aj vyvrcholil, a to slávnostným Fašiangovým koncertom pod zámockou kupolou v priestoroch Hotela Zámok Topoľčianky. Na ľudovej zabíjačke nechýbali zabíjačkové špeciality a príjemná zábava pri veselej hudbe a fašiangových piesňach v podaní folklórnej skupiny Topoľnica, dychovej hudby Podhrušovan, folklórnej skupiny zo Žitavian a gajdošského kvarteta.

Uplynulým víkendom sme obdobie fašiangových osláv ukončili. Dnes, 22.februára sa Popolcovou stredou začína 40-dňové pôstne obdobie, ktoré potrvá až do „Bielej soboty“, 7.apríla.

Fasiangy
17
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM