Kultúra

Ekofilm v Zlatých Moravciach: Pozrite si pekné filmy, toto na vás čaká

Prehliadka filmov o životnom prostredí s názvom Ekofilm sa včera začala v Zlatých Moravciach, v priestoroch kina Tekov. Organizátori sa snažili vybrať najmä tie, ktoré sú zaujímavé témou i spracovaním. Okrem premietaní pre školy je film určený aj širokej verejnosti dnes 19. apríla o 9.00 a 10.45.

Ilustračný obrázok k článku Ekofilm v Zlatých Moravciach: Pozrite si pekné filmy, toto na vás čaká
Zdroj: Dnes24.sk

Strhujúce príbehy odhaľujúce život v prírode

Tri krátke filmy amatérskeho kameramana a dokumentaristu Stanislava Kováča objasňujú tajomný život rastlín, zvierat, vtákov a odhaľujú neraz nečakané súvislosti ich spolužitia s prostredím. Je o životnom prostredí, ale aj o životnom štýle, zmenách v myslení ľudí či o problémoch, ktoré treba okamžite riešiť. Ekofilm je určený všetkým ľuďom, ktorým nie je osud našej planéty úplne ľahostajný, ktorí chcú, aby ich deti mali aspoň tak zachovanú prírodu, ako ju máme teraz.

„Najdôležitejší z môjho pohľadu je film Antropogénne činitele – verzus ostrovy života. Film poukazuje na to, ako my, ľudia, svojou činnosťou ničíme biodiverzitu prostredia a aké náročné je udržať funkčné ekosystémy, keďže sa civilizácia rozmáha takým spôsobom, akým sa rozmáha. Film poukazuje na negatívnu činnosť ľudí voči prírode,“ hovorí kameraman a dokumentarista Stanislav Kováč.

Posolstvo pre návštevníkov ekofilmu

„Myslím si, že filmy prezentované na Ekofilme dávajú odpovede na čoraz častejšie otázky mladých ľudí: kam smeruje vývin našej planéty. Jednak sa dozvedia z filmov, čo Deň Zeme znamená. Vštepujeme im myšlienku, že Deň Zeme by mal byť každý deň, nielen 22. apríla. Vždy sa pritom robila aj robí nejaká ďalšia akcia – ekoplagát alebo zašívanie periny ako ozónovej vrstvy či čistenie Žitavy a areálov škôl. Každý ročník, bolo ich viac ako desať, niečo priniesol. Na deti takéto akcie majú dobrý vplyv,“ hovorí Viktor Mlynek, strážca CHKO Ponitrie, štátna ochrana prírody SR.

Deti vychovávajú rodičov

„Pri jednej z takýchto akcií ma potešil jeden žiak, bol to zrejme piatak, keď povedal, že ocino hodil na zem papier a, ujo, ja som ho upozornil, že papier nepatrí na zem, ale do koša. Čiže malé dieťa usmerňovalo rodičov, ako sa majú správať k našej prírode,“ usmieva sa Viktor Mlynek.

Ku koordinátorom akcie Ekofilm patrí ochranár a ornitológ Ľudovít Chládek. Podľa jeho slov si treba stále uvedomovať, aká je tá naša Zem fascinujúca. „Zaujímavé vzdelávacie a prezentačné podujatia pre verejnosť, prostredníctvom ktorých upozorňujeme na význam ochrany prírody a životného prostredia, budú pokračovať najbližšie v pondelok 22. apríla na Deň Zeme.“

Autor: Anna Mondočková

Ekofilm opäť v našom meste: Čo tento rok prináša?
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM