Peter Klimant Rôzne

Dychberúce zábery mladého fotografa zo Žitavian: Paráda, ako Štefan dokázal zachytiť krásy nášho okolia

O tom, že okolie Zlatých Moraviec je prekrásne, niet pochýb. Keď ho však zachytí šikovný fotograf, akým je aj Štefan Roško (29), sú niektoré scenérie priam dychvyrážajúce. Pozrite sa na tú nádheru!

Ilustračný obrázok k článku Dychberúce zábery mladého fotografa zo Žitavian: Paráda, ako Štefan dokázal zachytiť krásy nášho okolia
Zdroj: Dnes24.sk

Amatérsky fotograf Štefan Roško zo Žitavian sa foteniu venuje už zopár rokov. Napriek tomu, že fotografovanie je pre neho len záľubou, jeho zábery sú v znamení vysokej profesionality. Zachytáva najmä krásy prírody, i tej z okolia Zlatých Moraviec. Pre náš portál porozprával viac o svojom veľkom koníčku.

Ako dlho sa venuješ foteniu a ako si sa k nemu dostal?

K foteniu som sa dostal postupom času. Bolo to tak, že od malička som chodieval s rodičmi do prírody, na hríby, turistiku a podobne. Až tak to zanechalo vo mne pekný dojem, že som si to obľúbil. Ako roky pribúdali, som chodieval už s partiou na túry a mojím snom bol nejaký maličký kompakt, aby som mal na čo spomínať a pozerať si tak fotky, kde som sa túlal. Po niekoľkých rokoch som chcel niečo viacej, nie len fotky z turistiky, ale aj novú zrkadlovku a ísť vyššie a zdokonaľovať sa tak vo fotografovaní, k čomu patria skoré výstupy a neskoré zostupy, poprípade nočné fotografie.

Aký foťák pužívaš?

Foťák používam Canon 600D. Vedel som hneď, akú značku by som si kúpil. Mojím účelom bolo kúpiť si iba telo a zvlášť objektív, teda hneď som kupoval profesionálny L-kový objektív.

Je pre teba fotenie iba záľubou, alebo sa ním aj živíš či si ním privyrábaš?

Pre mňa je fotenie záľuba, relax, oddych, úplne vypnutie, keď niekam do hor idem. Časom by som si chcel pri fotení aj privyrábať, uvidím kade ma cesty zavedú, nechám sa prekvapiť.

Takže sa plánuješ fotografovaniu venovať aj profesionálne? Máš nejakú métu, ktorú by si rád dosiahol?

Plánovať plánujem, venujem sa už dlhšie fotografovaniu, zhruba štyri roky a vidieť to na mojich fotografiách, keď to povedia parťáci a iní ľudia, tak asi to je pravda, ale mám sa čo stále učiť. Bol som aj oslovený od parťákov, či by som nešiel do fotoklubu a tiež od pána, ktorý to má na starosti.

A čo nejaký idol v oblasti fotografie?

Veľa ľudí mám, čo sú pre mňa idoly. Keď vidím ich fotografie, až mi sánka padne. Chcem ísť v ich stopách, tie fotky vedia očariť a pre mňa je to veľká túžba.

Zažil si pri fotení aj nejaké kuriózne situácie?

Áno zažil som kurióznu situáciu v roku 2014. Na to sa nezabúda. Šiel som, ako zvyčajne, s parťákom na východ slnka na Veľký Rozsutec do Malej Fatry. Bolo to v januári. Čo sme ešte z doliny kráčali na výstup, tak sme hneď vedeli, čo nás očakáva. Počuli sme silný vietor, takže veľká zima tam bola, až tam fučalo do kosti. Mne tak silný vietor prevalil statív z foťákom, našťastie objektív prežil, ale filter sa na malé kúsky rozsypal, čo mi zachránil objektív.

Čo najradšej zachytávaš cez hľadáčik fotoaparátu?

Najviac cez hľadáčik zachytávam prírodu, od východov, po západ slnka, až po nočné snímky. Mojím snom je aj zachytávanie búrok, no žiaľ na to si ešte musím počkať na tú správnu chvíľu.

Na ktorých v miestach v Zlatých Moravciach a najbližšom okolí najradšej fotíš, resp. ktoré považuješ za najatraktívnejšie pre fotografa?

Z okolia Zlatých Moraviec najviac považujem na fotografovanie hrady, zámky a tiež aj malebný kostolík na Vrchhore pri Skýcove, občas sa potrafí nájsť aj nejaký ten objekt, ako je napríklad samotný strom niekde na poli, či na lúke.

Máš obľúbené ročné obdobie či časť dňa, kedy rád fotíš?

Určite, že mám obľúbené ročné obdobia, tak isto aj časť a hodina dňa. Z ročných období sem patrí jar, jeseň a zima. A kebyže si mám vybrať jedno ročné obdobie z týchto troch, tak je to jeseň. Tá je top pre krajinkárskych fotografov. Krajina sa zmení do rôznych farieb od žltej po oranžovú, červenú a podobne. K jeseni patrí aj inverzia a námraza, čo dá k fotke tú pravú jesennú atmosféru. Je to ako jedna pohádka, ako keby sa človek ocitol v dákej rozprávke. Tie správne chvíle počas dna sú zlatá hodinka, ako je východ a západ slnka, búrky, nočné fotografie.

Je nejaká fotka, na ktorú si obzvlášť pyšný?

Sú viaceré fotografie, na ktoré som pyšný. Som urobil pokrok v zdokonaľovaniu sa, no a zopárkrát som sa zapojil aj do súťaží a vyhral som 2-krát druhé miesto, čo ma nesmierne potešilo.

Čomu všetkému sa ešte venuješ okrem fotenia?

Okrem fotografovania sa najviac venujem horskej cyklistike, pestovaniu byliniek, či ich zbieraniu, prespávaniu pod holým nebom, na vrcholoch hor v spacáku, prechádzkam prírodou, turistike, čítaniu kníh a občas hubárčeniu.

Foto: Štefan Roško

FOTO: Mladý fotograf zo Žitavian zachytáva krásy nášho okolia
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM