Rôzne

Deti nezabudli na hladných vtáčikov: Na ich kŕmenie majú až 5 vriec semien

Zimné prikrmovanie vtáčikov už začalo. Vedia to aj v materských a základných školách v Zlatých Moravciach. Projekt, ktorý prehlbuje vzťah tých najmenších s prírodou, mal úspech.

Ilustračný obrázok k článku Deti nezabudli na hladných vtáčikov: Na ich kŕmenie majú až 5 vriec semien
Foto: Adriana Blahová / Zdroj: Dnes24.sk

V rámci iniciatívy ochranára a člena Slovenskej ornitologickej spoločnosti Ľudovíta Chládeka dostali všetky materské a základné školy v Zlatých Moravciach kŕmidlá a slnečnice, aby sa o vtáčiky na školskom dvore starali počas celej zimy. Školy dostali aj informačné letáky, cez ne sa deti môžu naučiť rozpoznávať jednotlivé druhy vtákov.

Myšlienka zapojiť do zimného prikrmovania čo najväčší počet žiakov vznikla pred pár rokmi. Prikrmovanie je jedna z najúčinnejších metód pestovania pozitívneho vzťahu k prírode a vtáctvu. „Okrem toho, že pomôžu týmto hladným operencom prežiť, môžu ich sledovať a vidieť priamo na dvore materskej a základnej školy. Najvhodnejšie na kŕmenie drobných vtákov sú olejnaté semená ako slnečnica a nepražené arašidy,“ tvrdí ochranár. Deti spoznávajú operencov podľa zvukov, ktoré v prírode vydávajú, aj podľa farby peria.

Slnečnicu dodali družstvá

Zlatomoravský primátor Peter Lednár oslovil poľnohospodárske družstvá. Tie školským zariadeniam venovali päť vriec slnečnicových semien. K potrave pribudli aj kúsky jabĺk, umiestnili ich na konáre stromov.

Ako prvá dostala vrecko slnečníc Materská škola na Žitavskom nábreží. V jej tesnej blízkosti sa nachádza hniezdo bocianov, ktoré nepretržite monitoruje kamera. Ľudia tak môžu na internete sledovať všetko, čo sa v ňom deje. „Máme tu hniezdo bocianov, a len málokto vie, že aj vďaka ochranárom hniezdia v blízkosti ľudí, ktorí im vytvárajú lepšie podmienky na hniezdenie. Stavali by si hniezdiská aj samé, no na miestach, ktoré sú väčšinou nebezpečné."

"Ornitológovia v spolupráci so samosprávami robia operencom umelé hniezdne podložky,“ vysvetľuje Ľudovít Chládek. “Najbližšie budeme sledovať prílety vtákov zo zimovísk sem – na hniezdiská,“ dodáva.

Deti sa tešili

Riaditeľka Anna Zelenková neskrývala radosť. „Deti už boli oboznámené a tešili sa. Keď prišiel pán Chládek, ja som len uvítala takúto akciu, lebo je to obohatenie o niečo nové. Napríklad využitie plastových nádob na krmivo pre vtáčiky, ktoré by inak skončili v kontajneri. Navyše, touto akciou nadväzujeme na školský vzdelávací program, kde máme tému ochrany prírody a živočíšstva,“ hovorí riaditeľka.

S podobnými akciami zameranými na ochranárske aktivity a zveľaďovanie životného prostredia chce ochranár pokračovať aj v tomto roku, kedy si pripomíname 900. výročie prvej písomnej zmienky o meste Zlaté Moravce.

Prikrmovanie vtákov
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM