Samospráva

Dráma s nemocnicou pokračuje: Agel žiada zverejniť ponuky oboch uchádzačov

Spoločnosť Agel je vraj pripravená zverejniť kompletnú ponuku, ktorú predložila mestu Zlaté Moravce v súťaži o miestnu nemocnicu. Zároveň vyzvala vedenie mesta, aby zverejnilo ponuky oboch uchádzačov, spoločností Agel SK, a. s., a Hartenberg, s.r.o. .

Ilustračný obrázok k článku Dráma s nemocnicou pokračuje: Agel žiada zverejniť ponuky oboch uchádzačov
Zdroj: Dnes24.sk

Utajovanie oboch ponúk pred verejnosťou vyvoláva podľa Agelu zbytočné otázky o tom, ktorá ponuka je pre mesto a budúcnosť nemocnice lepšia.

Spoločnosť zastáva stanovisko, že neexistuje relevantná prekážka, ktorá by kompletnému zverejneniu ponúk bránila. „Zatiaľ sme takúto výzvu od Agelu nedostali. Ak ju dostaneme, budeme ju riešiť. No domnievam sa, že ponuku Hartenbergu budeme môcť zverejniť až po ich písomnom súhlase so zverejnením,“ skonštatoval prednosta mestského úradu Marián Kováč.

Priamy predaj akcií Mestskej nemocnice prof. MUDr. Rudolfa Korca, DrSc. Zlaté Moravce rozhádal mestských poslancov na zasadnutí zastupiteľstva koncom minulého týždňa. Dôvodom je výsledok hlasovania poslancov o prevode 24 akcií nemocnice vo vlastníctve mesta formou priameho predaja. Poslanci odsúhlasili predaj akcií spoločnosti Agel SK, a. s., napriek tomu, že najvyššiu cenu za akcie ponúkla podľa primátora Dušana Husára česká spoločnosť Hartenberg, s.r.o. Hlavná kontrolórka mesta Alžbeta Esterková upozornila, že hlasovanie poslancov je v rozpore so zákonom, pretože v prípade priameho predaja sa zohľadňuje výlučne ponúknutá cena. Jeden z účastníkov rokovania skonštatoval, že na prešetrenie celého predaja dá ako občan podnet na generálnu prokuratúru.

Mestská nemocnica v Zlatých Moravciach už dlhé roky predstavuje značnú finančnú záťaž pre mestský rozpočet. Jej dlh sa v súčasnosti vyšplhal na 1,2 milióna eur. Mesto sa dlhodobo usiluje nájsť investora, ktorý by prevádzkoval nemocnicu. Poslanci v lete pretransformovali nemocnicu z príspevkovej organizácie na akciovú spoločnosť, ktorej stopercentným vlastníkom je mesto. Akcie ponúkli na predaj formou priameho predaja, pričom investor kúpi akcie nemocnice od mesta, no mestu zostane majetok nemocnice, ktorý prenajme víťaznej firme. Podľa Esterkovej môže nová akciová spoločnosť začať fungovať od 1. januára 2017.

Záujem prejavili dve spoločnosti

Do priameho predaja zaslali svoje ponuky dve firmy, Agel SK, a.s., a Hartenberg, s.r.o., pričom vyššiu cenu podľa primátora ponúkla česká eseročka. Poslanec Pavol Petrovič proti predaju akcií na základe vyššej ceny namietal, že v záujme nemocnice a jej budúcnosti by mali poslanci zohľadniť aj iné kritériá ako len cenu. Podporili ho aj ďalší poslanci, podľa ktorých bola ponuka spoločnosti Agel SK celkovo výhodnejšia.

Viceprimátor Marek Holub oponoval, že pre mesto je podstatné, kto ponúkne vyššiu sumu za akcie. Poslanci napokon odsúhlasili prevod akcií nemocnice vo vlastníctve mesta formou priameho predaja spoločnosti Agel SK. Primátor skonštatoval, že táto situácia je pre neho nová a nevie, či uznesenie podpíše.

Agel podľa svojho stanoviska ponúkol za 24 kusov akcií nemocnice sumu 451 000 eur. Vo vyžadovanom kritériu nájomné ponúkla spoločnosť ročné nájomné vo výške 61 000 eur, čo pri čase trvania nájmu 25 rokov predstavuje sumu 1 525 milióna eur. V treťom vyžadovanom kritériu investície ponúkol Agel investície vo výške 2 milióny eur. „Hovoriť o výhodnosti alebo nevýhodnosti ponuky nie je možné bez toho, aby boli porovnané tieto tri kľúčové kritériá,“ uviedol Michal Pišoja, predseda predstavenstva spoločnosti Agel.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM