Iné športy

Domáci i zahraniční jazdci sa stretnú v Topoľčiankach: Čakajú nás drezúrne preteky

V Národnom žrebčíne v Topoľčiankach sa počas víkendu zídu slovenskí a zahraniční drezúrni jazdci. Na otvorených majstrovstvách Slovenskej republiky budú súťažiť od 13. do 15. júla.

Ilustračný obrázok k článku Domáci i zahraniční jazdci sa stretnú v Topoľčiankach: Čakajú nás drezúrne preteky
Foto: Rastislav Búgel

O majstrovské tituly budú zápoliť všetky vekové kategórie, od detí, cez mladších juniorov až po dospelých. V otvorených súťažiach budú získavať body pre medzinárodný lipicanský pohár Lipican Cup jazdci zo Slovenska, Českej republiky, Nemecka, Chorvátska a Maďarska. Za Národný žrebčín nastúpi sedem jazdcov a 16 koní.

„Minuloročný majstrovský titul v kategórii seniorov bude opäť obhajovať za Národný žrebčín Kristína Flaková s lipicanským žrebcom Conversano VI-47. Súťažiť sa bude od skorého rána do večera a diváci sa majú na čo tešiť. Počas troch dní sa stanú svedkami takmer 330 štartov,“ uviedol Emil Kovalčík z Národného žrebčína.

Ako pripomenul, drezúrne jazdenie má v Topoľčiankach dlhú históriu. Jeho základy položil kapitán Osip Osipovič Slobodinský, ktorý v Štátnom žrebčíne Topoľčianky pôsobil v rokoch 1928 až 1944. „Skutočným iniciátorom a trénerom drezúrneho jazdenia bol štátny radca Emil Šulgan. V priebehu 80. a 90. rokov minulého storočia nastal na Slovensku útlm drezúrneho jazdenia. Je potešiteľné, že dnes si toto odvetvie jazdeckého športu, kde vládne jazdecký cit a elegancia, získava čoraz viacej nadšencov a priaznivcov,“ dodal Kovalčík.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM