Veronika Kalinová Kultúra

Dôchodcovia, tešte sa! Sú pre vás pripravené Seniorské aktivity v Arboréte s výstavami a súťažami

Arborétum Mlyňany pripravilo pre dôchodcov na 20. augusta 2. ročník podujatia s názvom Seniorské aktivity v Arboréte. Súčasťou bohatého programu bude i výstava ručných prác, prihlásených do 2. ročníka seniorskej súťaže Najkrajšia ručná práca.

Ilustračný obrázok k článku Dôchodcovia, tešte sa! Sú pre vás pripravené Seniorské aktivity v Arboréte s výstavami a súťažami
Zdroj: Dnes24.sk

„Nejedná sa o veľké víkendové podujatie, ale o dobrú vec, v ktorej pokračujeme. Minulý rok pri príležitosti Európskeho roku aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami sme rozbehli prvý ročník a pre milú odozvu, hlavne domovov dôchodcov, sme sa rozhodli pokračovať aj tento rok,“ povedala Estera Zahradníková z Referátu služieb verejnosti Arbotéta Mlyňany SAV.

Výstavy i ochutnávka vín

Dôchodcovia sa už teraz môžu tešiť na bohatý program. Budú pre nich pripravené tieto výstavy: výstava súťažných ručných prác – Najkrajšia ručná práca, výstava obrazov, výstava ľudových krojov. Ďalej sa budú môcť zúčastniť na ochutnávke vín a poprechádzať sa náučným chodníkom so sprievodcom. Deň spríjemní vystúpenie detského folklórneho súboru a, samozrejme, nezabudneme ani na vášnivých záhradkárov.

Návštevníkov odborný sprievodca prevedie náučným chodníkom parku, predstaví najvýznamnejšie kultivary drevín a odpovie na otázky. Prostredníctvom premietanej prezentácie sa dozvedia kto bol zakladateľom arboréta, aký úmysel ho viedol k vybudovaniu tohto výnimočného miesta, ako sa park menil v dejinách času od jeho založenia v roku 1892 až po súčasnosť ako špecializovaného pracoviska Slovenskej akadémie vied.

Súťaž o najkrajšiu ručnú prácu

V rámci podujatia aj tento rok arborétum vyhlasuje 2. ročník súťaže pre dôchodcov pod názvom Najkrajšia ručná práca. Do seniorskej súťaže sa môžu zapojiť všetci dôchodcovia so svojimi ručnými prácami na témy: 1. Parky, arboréta a okrasné záhrady na Slovensku a 2. Motív prírody – krajinky, zátišia, zvieratá, kvety, jednoducho akákoľvek ručná práca s prírodnou tematikou.

Práce je potrebné poslať alebo osobne priniesť do 7. augusta 2013 spolu s prihláškou, ktorú nájdu na našej internetovej stránke. Ceny do súťaže okrem vyhlasovateľa, venujú tiež sponzori!! Zároveň sa počas podujatia Seniorské aktivity v Arboréte Mlyňany SAV uskutoční už spomínaná výstava ručných prác a budú vyhlásení a odmenení víťazi súťaže.

Vlani súťažilo 155 prác

Minulý rok sa do 1. ročníka súťaže zapojilo 57 dôchodcov z 5 domovov dôchodcov a 7 obcí s počtom 155 prihlásených súťažných prác. Komisiu upútalo viacero prác, preto okrem pôvodných prvých troch miest udelila ďalších sedem miest a dve mimoriadne ocenenia zúčastneným súťažiacim.

„Veríme, že 2. ročník podujatia Seniorské aktivity v Arboréte Mlyňany SAV a súťaže Najkrajšia ručná práca oslovia tých, ktorým sú určené a v utorok 20. augusta spolu strávime nádherný deň bohatý na zážitky,“ vyslovila želanie Záhradníková.

Ako sa prihlásiť

V prípade skupín, ako sú domovy dôchodcov alebo kluby dôchodcov, je potrebné vopred nahlásiť približný počet osôb a kontaktnú osobu. Prihlásiť sa môžete do 15.08.2013 te­lefonicky 0905 969 667, prostredníctvom e-mailu: estera.zahradnikova@savba.sk, prípadne poštou Arborétum Mlyňany SAV, Vieska nad Žitavou 178, 95152 pošta Slepčany.

Foto: Arborétum Mlyňany SAV

Seniorské aktivity v Arboréte 2012
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM