Rôzne Správy

Dobré správy: Kostol sv. Juraja po siedmich rokoch slúži opäť veriacim

Je sprístupnený. Predrománsky Kostol sv. Juraja v Kostoľanoch pod Tribečom v okrese Zlaté Moravce po siedmich rokoch reštaurátorských prác znovu slúži veriacim.

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy: Kostol sv. Juraja po siedmich rokoch slúži opäť veriacim
Zdroj: TASR

„Ukončené je reštaurovanie kostola v časti emporovej prístavby z polovice 13. storočia. Charakter záverečných reštaurátorských prác umožnil, aby bol priestor kostola provizórne zariadený a slúžil veriacim,“ informoval Krajský pamiatkový úrad v Nitre.

Podrobný reštaurátorský výskum a reštaurovanie interiéru Kostola sv. Juraja robil Oblastný reštaurátorský ateliér Levoča v priebehu rokov 2009 až 2017.

Výskum nadviazal na dovtedy zistené poznatky o ikonografii, materiálovom riešení a technike maľby kombináciou nedeštruktívnych metód Janou Maříkovou Kubkovou a kolektívom autorov, ktorí okrem iného vyhodnotili, že dochované časti maľby boli koncipované do celého interiéru. Vytvorené boli v prvej stavebnej fáze kostola, datovanej a archeologicky doloženej na začiatok alebo prvú polovicu 11. storočia.

Reštaurátorské práce boli realizované v celom interiéri kostola. Sústredili sa na čistenie depozitov, odstránenie nevhodných omietkových vrstiev, tmelov, premalieb a sekundárnych zámuroviek okien a kazateľnice. Tie pochádzali zo 60. rokov minulého storočia, pôsobili rušivo a prekrývali originál malieb a omietok interiéru.

Obnova v časti emporovej prístavby bola vykonaná reštaurovaním a rekonštrukciou monochromatickej renesančnej omietkovej vrstvy s prezentáciou fragmentov výtvarnej výzdoby s rastlinnou ornamentikou.

Priestor svätyne s fragmentmi maliarskej výzdoby a priestor lode s najucelenejšie zachovaným Mariánskym cyklom na severnej a južnej stene je pripravený na tmelenie a prípravu podkladu na záverečnú povrchovú úpravu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM