Peter Klimant Samospráva

Dobrá správa pre psíčkárov: V našom meste pribudnú koše na psie exkrementy

Psíčkári sa môžu tešiť. V uliciach nášho mesta by už čoskoro mali pribudnúť nové koše na psie exkrementy. Schválili to poslanci, nie každý však bol za.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre psíčkárov: V našom meste pribudnú koše na psie exkrementy
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Koše na psie exkrementy – v niektorých mestách samozrejmosť, inde až tak moc nie. V uliciach Zlatých Moraviec v súčasnosti nenájdeme ani jeden takýto kôš. To by sa však malo už čoskoro zmeniť.

Poslanci mesta odklepli čiastku štyri a pol tisíc eur pre Technické služby mesta, ktoré tieto peniaze použijú práve na nákup košov na psie exkrementy. Podľa vyjadrenia Technických služieb pôjde o približne 30 košov, k ním by mali byť zakúpené aj papierové sáčky.

Návrhy od ľudí

Pri umiestnený nových košov dajú pracovníci Technických služieb na rady od samotných ľudí. Mestský podnik ešte koncom mája zverejnil pre občanov výzvu, v ktorej od nich žiadal návrhy, kam umiestniť tieto koše. Podľa vyjadrenia podniku im už prišlo viacero návrhov.

Ako pre nás uviedla Andrea Hollá z Technických služieb, ľudia zaslali návrhy na tieto lokality: Kalinčiakova ulica pri MŠ Slniečko, povedľa potokov Zlatňanka a Žitava, v oddychových zónach vedľa detského zariadenia Viktorka, v parkoch, na Župnej ulici, pri 13-poschodovom paneláku vedľa MŠ na Žitavskom nábreží, Sládkovičova ulica, ulica 1. mája, Dlhá ulica, roh Továrenská – Hviezdoslavova, neumiestňovať v blízkosti detských ihrísk.

„Pri umiestňovaní košov budeme prihliadať najmä na návrhy občanov, zároveň však budeme vychádzať z finančných prostriedkov, ktorá nám budú poskytnuté a podľa možností vhodne doplníme umiestnenie týchto košov do lokalít,“ povedala pre náš portál Andrea Hollá, podľa ktorej v prípade, že sa umiestnenie košov nebude javiť ako výhodné, pristúpi sa k zmene ich umiestnenia.

Poslanec Paluška: Sú to vyhodené peniaze

Daň za psa v paneláku je v Zlatých Moravciach v súčasnosti vo výške 35 eur a šesť eur za psa v rodinnom dome. Podľa mnohých nejde o malý peniaz, v meste sa preto dlhšie diskutuje, že v Moravciach sa za tieto peniaze nerobí pre psíčkárov veľa. Napriek tomu, nie každý poslanec bol za schválenie návrhu na použitie peňazí pre koše na psie exkrementy.

„Mne sa tento návrh nevidí správny. Pripadá mi to ako návrh „v kancelárii od stola“ pre ľudí, nech sa im to páči alebo nepáči. Ja si myslím, že sú to zbytočne vyhodené peniaze. Ja by som si predstavoval tie peniaze pre psíčkárov použiť ináč. Osobne si myslím, že psíčkári by možno uvítali nejaký areál, kde by mohli tých psov na voľno pustiť, poprípade možno nejaká osveta,“ vyjadril sa na zasadnutí zastupiteľstva poslanec a kynológ Jozef Paluška, ktorý však víta to, že sa ide pre psíčkárov v meste niečo robiť.

Niektorí poslanci uviedli, že koše by mohli byť len začiatkom a v budúcnosti by v Zlatých Moravciach mohli pribudnúť aj ďalšie veci určené pre majiteľov psov a ich štvornohých miláčikov.

Psíčkárka: Tu nemajú kde vybiehať deti, a nie psy

V uliciach Moraviec sme medzi panelákmi stretli psíčkárku pani Máriu Líškovú, ktorá venčila sučku Selly. Tá nám prezradila, že myšlienka nových košov v meste sa jej pozdáva. „Myslím, že s tými odpadovými košmi by to bolo dobré,“ povedala. Nové koše by pritom rada uvítala popri chodníkoch.

Boli sme však zvedaví aj na jej názor, či sú koše tou správnou voľbou, či sa nemali mestské peniaze investovať na iné veci, ako napríklad vyššie spomínaný areál pre psov. „Toto mesto je v takom stave, že tu sú úplne dôležitejšie veci, ako sú výbehy pre psov. Tu nemajú kde vybiehať deti, a nie psy,“ znela kritická odpoveď pani Márie.

Môže vás zaujímať:

Zlá správa pre milovníkov domácej pálenky: Mestská pálenica sa tento rok pravdepodobne neotvorí

Na snímke: Mária Líšková a sučka Selly

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM