Veronika Kalinová Kultúra

Dobové Vianoce v Moravciach: Prečítajte si, ako prebiehal Štedrý deň našich predkov

Najbohatšie kresťanské zvyky už tradične patria Vianociam. V každom kraji sa tieto zvyklosti trochu líšia. Zisťovali sme, ako prebiehali sviatočné dni našich predkov v Moravciach a okolí.

Ilustračný obrázok k článku Dobové Vianoce v Moravciach: Prečítajte si, ako prebiehal Štedrý deň našich predkov
Zdroj: Dnes24.sk

Priebeh Štedrého večera mal ustálený rituál. Začínal sa podvečer typickým zvonením. Celá rodina sa vybrala s oblátkami do maštale, kde sa všetci pomodlili a posvätil jedlo. Potom oblátkami a petržlenom nakŕmili dobytok a nakoniec ich gazda potrel najkrajším jablkom, aby aj dobytok bol zdravý a pekný.

Orechy pre mŕtvych

Ešte pred samotnou štedrou večerou rodina vzdala úctu mŕtvym. Na stôl prikrytý slamou a obrusom dali orechy, ktoré mali byť skromnou potravou pre mŕtvych príslušníkov rodiny. Po nakŕmení dobytka a symbolickom pohostení mŕtvych sa mohla začať hostina.

Vianočné menu

Ako prvé sa jedli oblátky s medom. Potom gazda vzal najkrajšie jablko a rozrezal jablko na toľko častí, koľko bolo členov rodiny. Za oblátkami nasledovala tradičná hríbová polievka, makové pupáčky, typické pre požitavský región, a neskôr aj vyprážaný kapor.

Jedlo sa zapíjalo vareným vínom a v opojnej nálade sa celá rodina spolu zhovárala a spievala. Mladí chodili v skupinkách aj spievať koledy pod okná a všetci čakali na polnočnú omšu, ktorá bola povinná.

Na druhý deň platili zákazy

Na druhý deň sa nič nerobilo. Bolo zakázané vykonávať akúkoľvek bežnú prácu, ani o dobytok sa v tento deň nestarali. Povolené neboli ani zábavy či návštevy. Všetci museli byť doma a povinne oddychovať. Spoločenské stretnutia a zábavy sa už tradične konali na Štefana. Tento deň bol určený na zábavu, muziku a tancovačku.

Informácie sme čerpali z knihy Velčice 1232 – 2007

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM