Adriana Blahová Futbal

Divácka podpora domáceho Vion-u pokrivkáva. Prečo?

Fc Vion hrá najvyššiu slovenskú ligu. Moravecký štadión patrí k najkrajším na Slovensku. Aj napriek tomu v priemere viac ako polovica miest v hľadisku zíva prázdnotou. V čom je chyba?

Domáce zápasy FC Vion navštívi priemerne cca 1500–1800 divákov, pričom kapacita štadióna je 5000 miest, z toho 3300 na sedenie. Toto číslo výrazne stúpa iba v prípade stretnutí s Trnavou či Slovanom. Návštevnosť štadiónu závisí inak aj od počasia a umiestnenia domáceho mužstva v tabuľke. V porovnaní s inými ligovými mestami až tak veľmi nezaostávame. V rámci Corgoň ligy sme v strede priemeru návštevnosti. „Pri porovnaní návštevnosti v pomere k počtu obyvateľov patríme k lepším tímom,“ vysvetľuje športový riaditeľ FC Vion, Milan Galaba. „Pretože priemerná návštevnosť v Corgoň lige je okolo 2300 divákov a mestá ako Košice, Nitra, Prešov, Banská Bystrica či Senica majú niekoľkonásobne viac obyvateľov ako Zlaté Moravce.“ Podľa Milana Galabu je to celospoločenský problém tejto doby. „Ak v týchto mestách nebude chodiť na zápasy 5000–10 000 divákov, ťažko očakávať, že na náš štadión príde 3000 návštevníkov. To by bolo už pekné číslo,“ //uvažuje športový riaditeľ FC Vion-u. „Určite je to dlhodobá záležitosť. Vplyv na návštevnosť má aj celospoločenská situácia, ale aj nedostatočná vybavenosť štadiónov, zlé vzťahy medzi klubmi a nepriaznivá ekonomická situácia.“ //

Podľa Milana Galabu by sa situácia dala vyriešiť alebo prinajmenšom zlepšiť. „Riešením by podľa môjho názoru mala byť lepšia propagácia v médiách, modernizácia štadiónov v rámci Slovenska a v našom prípade aj väčšia podpora mesta Zlaté Moravce, najmä v oblasti mládežníckeho futbalu. Pretože mladí futbalisti, odchovanci môžu prilákať viac fanúšikov na náš štadión.“ // Kultúrne prostredie je jednou z ciest ako prilákať divákov na zápasy. Tento bod má však Vion zvládnutý na jednotku. //„Nakoľko poznám situáciu na všetkých slovenských štadiónoch, môžem s čistým svedomím povedať, že náš štadión patrí medzi tie najkrajšie a najkultúrnejšie na Slovensku.“ // Milan Galaba vie, že len kultúrne prostredie na prilákanie divákov nestačí. Preto Vion pripravuje každý rok nejaké aktivity na zvýšenie návštevnosti. //„Pripomeniem veľkoplošnú obrazovku, turniketový systém, súťaže pre majiteľov permanentiek, polčasové súťaže v spolupráci s Vion baumerketom či súťaž o maskota klubu."

navstevnost vion
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM