Kristína Striešková Rôzne

Diskriminácia bielych a protirómske nálady?

Diskusie s protirómskymi náladami na internetových portáloch, ktoré vznikli aj na základe udalostí silvestrovskej noci v Zlatých Moravciach jasne hovoria o negatívnom postoji bielych Slovákov.

Vyplýva to z toho, že väčšina z nich má s nimi zlú skúsenosť. Väčšina, nie všetci. Na MsÚ pracoval predčasom vysokoškolsky vzdelaný mladý Róm, určite si ho pamätajú aj naši poslanci. Mal to v živote ťažké, no nevzdával sa ani po tom, čo z úradu musel odísť. Vzdelanie pre neho a jeho deti bude mať vždy cenu. Dnes si robí doktorandské štúdium.

O Rómoch je známe, že nechcú pracovať, takmer všetkých živí štát, ktorému sú na príťaž. Skutočnosť je však taká, že mnoho Rómov, ktorí pracovať chcú, majú v porovnaní s bielymi Slovákmi oveľa menšiu šancu nájsť si prácu. Dôvodom sú zväčša predsudky a nízke vzdelanie Rómov. Vo všeobecnosti sa hovorí, že Rómovia rodia čo najviac detí, aby mohli žiť z prídavkov na ne. Pritom štátny príspevok na dieťa ťažko postačí na zaistenie základných potrieb pre jeho život. Menej známe je to, že v rómskej spoločnosti má stále vysokú hodnotu mnohodetnosť rodiny. Mnohodetná žena má v komunite vyššie postavenie ako menejdetná, bezdetná je takmer bezcenná.

Rómsky novorodenec, školák, dospelák, rodič, dôchodca Pre rómsku ženu je najvyššou hodnotou mať deti. Matka zodpovedá za chod domácnosti a výchovu detí. Mnohokrát ide o nevyhnutnosť prežitia vzhľadom na zlé materiálne, zdravotné, hygienické a iné podmienky života. Často vidieť zanedbané deti, ale aj na zrúcanine domu satelit.

Skutočnosť Novorodenec: rómska rodička prichádza do pôrodnice bez výbavičky pre novorodenca (nemocnica jej zapožičia pyžamo, župan, uterák, príbor, hygienické vložky, plienky), nie je výnimkou, že následne odchádza domov bez dieťaťa a to ostáva v opatere štátu (detskom domove) aj do 18 rokov. Školák: šesťročné dieťa nastupuje do školy, do bezplatného školského zariadenia, stravu mu hradí štát, keďže rodičia sú sociálne odkázaní, v prípade cestovania do školy mu prispieva štát. Rodičia poberajú rodinné prídavky, sociálne dávky, príspevok na bývanie, zdravotne sú štandardne zaopatrení. Stredoškolák: vo veku 15 rokov na strednej odbornej škole sa toho veľa nezmení, štát opäť prispieva – na stravu, internátne ubytovanie vo forme sociálneho štipendia, prepravu. Väčšia časť školu nedokončí a začína sa orientovať v sociálnych dávkach, zdravotne sú štandardne zaopatrení. Niektorí sa stávajú rodičmi. Mladý rodič poberá rodinné dávky, sociálne dávky, príspevok na bývanie a žiada sociálny byt. Mladý nevzdelaný rodič chce dobre platenú prácu, lacné bývanie. V produktívnom veku bez produkcie pre štát má sociálny byt s lacným nájomným, poberá rôzne príspevky až do dôchodku. Má 5 a viac detí, ktoré nedokáže fyzicky, finančne a duchovne vychovať. Prichádza staroba a sociálny príspevok sa mení na dôchodkový zhruba 40 €. Príde skon, v najhoršom štát ho pochová na vlastné náklady. Zámerom tohto príspevku nie je vyvolať rasovú či etnickú neznášanlivosť, ale priblížiť časť tohto rómskeho etnika.

Anna Mondočková

Romske_byvanie
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM