Kristína Striešková Rôzne

Digitalizácia ako zabijak. Zanikne kino v Moravciach?

Kino Tekov oslávilo minulý rok svoju storočnicu. V rebríčku najnavštevovanejších kín Slovenska bolo naposledy na 48. priečke, no aj napriek tomu mu hrozí zánik. Problémom je drahý digitál.

Digitalizácia súčasných filmov je síce vo svete techniky úžasným krokom vpred, no má na svedomí zánik viacero menších kín, ktoré do novej technológie digitálneho formátu nie sú schopné investovať. Naše mestské kino čelí rovnakému problému.

Nikto nechce zrušiť kino, ale…[/size][/color]

Primátor Peter Lednár rázne odmietol informácie o tom, že by sa malo mestské Kino Tekov zatvoriť. Mesto Zlaté Moravce sa v žiadnom prípade nechystá prevádzku kina Tekov uzavrieť a už vôbec nie pre finančné problémy. Prevádzka kina Tekov funguje z vlastných zdrojov a príspevku mesta. Priznal, že mesto nemá 150.000 eur na jeho digitalizáciu, ako však zdôraznil, magistrát hľadá iné riešenia. „Som rozhorčený rôznymi kuloárnymi a údajnými správami o zrušení Kina Tekov. V čase, keď sa zamýšľame, ako oživiť jeho prevádzku, prídu takéto fámy. Som jednoznačne za jeho zachovanie a za to, aby sa toto prostredie využívalo aj inak, než len na premietanie filmov. Mám viacero návrhov, ktoré chcem riešiť s odborníkmi na kultúru aj s občanmi mesta,“ vyhlásil Lednár.

Pravdou však je, že kino Tekov v Zlatých Moravciach vlastní technológiu na premietanie 35 mm formátu filmu. Filmové kópie v tomto formáte sa prestávajú vyrábať, teda v kine sú pre divákov dostupné iba reprízy. Väčšina nových filmov sa distribuuje výhradne v digitálnom formáte. Pre premietanie digitálneho formátu je potrebné vymeniť premietaciu technológiu a zvukové zariadenia. Podľa projektu, ktorý sme dali vypracovať, zakúpenie novej technológie stojí 150 000 €, ktoré v rozpočte mesta pravdepodobne nenájdeme. S istotou sa nedá povedať k akému dátumu skončí premietanie 35 mm kópií, ale predpoklad je že v roku 2013 sa vyrábať nebudú. Aj najväčšia filmová spoločnosť Tatrafilm avizuje, že 35 mm kópie prestáva vyrábať.

Primátor navrhuje aj iné využitie sály[/size] [/color]

Podľa primátorových slov by sa mohla premietacia sála rozšíriť o menšie javisko, vďaka čomu by sa mohla využívať aj pre potreby základnej umeleckej školy a iných inštitúcií. „Ponúkam riešenie, aby sála bola využívaná pre rôzne prednášky, semináre, klubovú činnosť, a to nielen v rámci štruktúr mesta, ale aj súkromným sektorom. Je to len o manažovaní a snahe vlastnými silami tento priestor upraviť,“ zdôraznil primátor. Podľa prednostu mestského úradu Ľubomíra Martinku zvažuje radnica aj možnosti, ako v kine premietať filmy, aj napriek tomu, že distribútori ich už na 35-milimetrových filmoch prestávajú dodávať. „Rokujeme s odborníkmi a hľadáme rôzne riešenia, zatiaľ však nechcem predbiehať, takže viac prezrádzať nebudem,“ skonštatoval.

Ivanovič nevidí budúcnosť kina pozitívne[/si­ze][/color]

Kino TeKOV má už 101 rokov patrí medzi najstaršie kiná na Slovensku. Podľa jeho vedúceho Stanislava Ivanoviča je jeho technické zariadenie vo výbornom stave. „Na digitalizáciu ale peniaze nemáme a nepomôže nám ani prípadný 33-tisícový grant z Audiovizuálneho fondu, pretože zvyšných 120.000 eur jednoducho mesto nemá. Je to problém kín takmer vo všetkých menších mestách. Už dnes nemôžem premietať väčšinu nových filmov, pretože ich distribútori dodávajú iba v digitálnej forme,“ dodal Ivanovič. Stanislav Ivanovič v ňom pôsobí už 38 rokov. Pozná ho lepšie ako ktokoľvek iný. Aj vďaka jeho nadšeniu kino ešte stále funguje.

[color=#0000ff]­Článok spolu s videom o mestskom kine pri príležitosti jeho 100.narodenín nájdete [/color][link=http://www­.moravce24.sk/clan­ky?extend.112242_Ki­no-Tekov-oslavuje-storocnicu!]TU![/lin­k]

moravce24.sk/tasr

kino tekov 100
24
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM