Peter Klimant Kultúra

Deň otvorených dverí v Arboréte Mlyňany už čoskoro: Na čo všetko sa môžeme tešiť?

Celé Slovensko čaká v novembri známy Týždeň vedy a techniky. Do tejto udalosti sa nezabudlo zapojiť ani Arborétum Mlyňany, ktoré si pripravilo Deň otvorených dverí. Tešiť sa môžeme na kopec zaujímavých vecí, ktoré tu inokedy nezažijeme.

Ilustračný obrázok k článku Deň otvorených dverí v Arboréte Mlyňany už čoskoro: Na čo všetko sa môžeme tešiť?
Zdroj: TASR

V rámci Týždňa vedy a techniky

Arborétum Mlyňany otvorí 10. novembra bezplatne svoje brány pre všetkých návštevníkov. Počas Dňa otvorených dverí môžu návštevníci absolvovať exkurzie po náučných chodníkoch arboréta pod vedením odborných sprievodcov a využiť môžu aj poradenskú činnosť.

V priestoroch kaštieľa si všetci budú môcť pozrieť pamätnú izbu zakladateľa Arboréta Mlyňany Štefana Ambrózy-Migazziho, spojenú s ukážkami jeho odborných publikácií. Súčasťou programu bude vernisáž výtvarných prác Ekoplagát Arborétum Mlyňany SAV 2015 a posterové prezentácie propagujúce rôznorodú činnosť pracoviska. Nebudú chýbať ani ukážky aranžovania rastlín s využitím sempervirentov. Deň otvorených dverí sa uskutoční v rámci tohtoročného Týždňa vedy a techniky na Slovensku, ktorý bude od 9. do 15. novembra.

Zaujímavý program pre mládež

Pre žiakov základných a študentov stredných škôl pripravili pracovníci arboréta aktivity počas celého týždňa. Okrem samotnej exkurzie po náučných chodníkoch pod vedením odborných sprievodcov môžu absolvovať aj ukážky laboratórnych priestorov a techniky či prehliadku okrasných škôlok. V stredu 11. novembra sa uskutoční botanická olympiáda Malí botanici pre žiakov základných škôl.

Vo štvrtok 12. novembra čaká na žiakov prvého stupňa základných škôl zaujímavá hravá prednáška „Od semienka po hustý les“ a Tvorivé dielne. Starší žiaci zažijú náučno-popularizačnú prednášku „Jeseň v Arboréte Mlyňany SAV“. Paralelne bude prebiehať workshop „Od kvetov k semenám a plodom“, prístupnou formou približujúci zmeny sprevádzajúce reprodukciu drevín ako aj pestrosť farieb, tvarov a povrchov rastlinných propagúl.

Národná kultúrna pamiatka

Arborétum Mlyňany sa rozkladá na ploche 67 hektárov. V súčasnosti je rozdelené na Ambrózyho semper vireo (vždyzelený) park, plochy východoázijskej, severoamerickej, kórejskej dendroflóry a plochu autochtónnej dendroflóry Slovenska. Súčasťou arboréta je rozárium. Arborétum je od roku 1951 zaradené medzi chránené areály IV. stupňa. Od roku 1963 je najstaršia plocha, Ambrózyho park spolu s kaštieľom, národnou kultúrnou pamiatkou.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM