Peter Klimant Rôzne

Dedinka Zlatno je u turistov čoraz populárnejšia: TOTO všetko ponúka

História a predovšetkým krásna príroda s malebnými a zaujímavými zákutiami lákajú čoraz viac turistov do okolia obce Zlatno. Najmenšia dedinka z nášho okresu ponúka toho veľa.

Ilustračný obrázok k článku Dedinka Zlatno je u turistov čoraz populárnejšia: TOTO všetko ponúka
Zdroj: Dnes24.sk

Dedinka je z troch strán obkolesená lesmi Tribečského pohoria, ktoré sa stali vyhľadávaným miestom hubárov, ale aj ľudí, ktorých zaujímajú dejiny a historické miesta. Tí môžu navštíviť napríklad niekoľko kilometrov vzdialené hradisko z doby bronzovej na Veľkom Lysci či priamo nad Zlatnom zaniknutý Čierny hrad, z ktorého tam kedysi strážili ryžovanie zlata.

Opradený tajomstvom

Dodnes nie je celkom známe datovanie tohto opevnenia, z ktorého sa do dnešných čias zachovalo iba zopár zvyškov muriva. Až v roku 2005 sa tam uskutočnili prvé archeologické výskumy. Podľa nich bol zrejme postavený na miestach pravekého hradiska. Neskorší stredoveký hrádok postavili niekedy na prelome 13. a 14. storočia.

Jeho strategická poloha umožňovala pomocou ohňových či dymových signálov vizuálny kontakt s neďalekými hradmi Gýmeš a Hrušov. V súčasnosti nie je jasné, kedy a ako hrad zanikol. V jedinej písomnej zmienke sa spomína v roku 1516. V listine z tohto roku žiada šľachtický rod Forgáčovcov od kráľa právo ryžovať zlato na ich panstve Fekhetewar, teda Čierny hrad.

Partizánska obec

Dnes už masovým podujatím určeným pre turistov sa stal pochod Náučným partizánskym chodníkom, ktorý sa koná vždy v súvislosti s oslavami Slovenského národného povstania (SNP). Samotné Zlatno bolo vyhlásené za partizánsku obec, ktorej obyvatelia počas 2. svetovej vojny pomáhali viacerým odbojovým skupinám. Trasa náučného chodníka medzi Zlatnom a Skýcovom, ktorý Nemci za podporu partizánom vypálili, je plná pamätných miest.

„Tento rok sme absolvovali 21. ročník tohto podujatia. Dĺžka chodníka je asi 14 kilometrov a kopíruje trasu, po ktorej sa pohybovali partizáni. Boli tu bunkre, sklady munície, Jalšova studnička, v ktorej napájali kone. Je tam aj pietne miesto, kde Nemci prekvapili a zastrelili dvoch partizánov,“ povedal starosta Zlatna Róbert Šlehobr.

Ako pripomenul, zakladateľmi pochodu Náučným partizánskym chodníkom sú priamy účastník partizánskych bojov podplukovník vo výslužbe Ján Husák, bývalý starosta Skýcova Štefan Gahér a niekdajší starosta Zlatna Štefan Doskoč.

Nechýba tu múzeum

Návštevníci obce sa môžu o dejinách samotného Zlatna dozvedieť aj v tunajšom múzeu.

„Skladá sa vlastne z troch častí. Je tam história obce, fotografie bývalých predsedov JRD a predsedov miestnych národných výborov. Sú tam rôzne nástroje, ktoré sa používali či už v kuchyni, alebo v záhradách. Jedna miestnosť je venovaná nášmu rodákovi doktorovi Michalovi Luknišovi, ktorý je jedným z najvýznamnejších slovenských kartografov a geografov. A posledná časť sa zaoberá Slovenským národným povstaním. Je tu vystavená munícia i nejaké mapy. Žiaľ, niekto z múzea pred časom ukradol nemeckú pušku a samopal,“ dodal Šlehobr.

Foto: obec Zlatno

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM