Peter Klimant Rôzne

Celý priebeh v plnej paráde: FOTO z nášho regiónu zachytila krvavý Mesiac od začiatku až po koniec

Po štyroch rokoch sme mali možnosť opäť vidieť veľkolepé nebeské divadlo - úplné zatmenie Mesiaca, ktorý sa pri tomto jave sfarbil do temnej červenej. Nebeskú šou sme mohli pozorovať aj v našom regióne. Takto to celé vyzeralo...

Ilustračný obrázok k článku Celý priebeh v plnej paráde: FOTO z nášho regiónu zachytila krvavý Mesiac od začiatku až po koniec
Zdroj: Dnes24.sk

V pondelkom v skorých ranných hodinách sme mali možnosť pozorovať nad našimi hlavami veľké nebeské divadlo – krvavý Mesiac. Ide vlastne o úplné zatmenie Mesiaca. To nastáva v čase splnu, keď sa Mesiac počas orbitálneho pohybu dostane blízko spojnice Slnka a Zeme, pričom vstúpi do tieňa Zeme, ktorý postupuje po Mesiaci od východného okraja k západnému. Naposledy sme úplné zatmenie mohli zo Slovenska pozorovať pred štyrmi rokmi.

Počas tohto veľkolepého divadla dostala prirodzená družica Zeme temné červené sfarbenie. „Oranžovú až hnedočervenú farbu Mesiaca počas zatmenia má na svedomí lom a rozptyl slnečného svetla na prachových časticiach hornej vrstvy zemskej atmosféry,“ vysvetľuje fotograf a astronomický nadšenec Ivan Klbik z Topoľčianok, ktorému sa tento krásny nebeský jav podarilo zachytiť objektívom fotoaparátu v plnej paráde od samého začiatku až po koniec.

Celý priebeh zatmenia následne spojil do jednej snímky. Výsledok rozhodne stojí za to. Jeho jedinečnú fotografiu si môžete pozrieť v našej priloženej fotogalérii.

Čítajte tiež:

FOTO: Meteorologická rarita v našich končinách. Čo sa to prehnalo okolím Moraviec?!

Jedinečná snímka, ktorú musíte vidieť: Ivan odfotil nad Moravcami fascinujúce nebeské divadlo

Foto: Ivan Klbik

Veľkolepé nebeské divadlo: Pohľad na krvavý Mesiac z nášho regiónu
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM