Lucia Lauková Kultúra

Búrka v Divadle Andreja Bagara: Začali prípravy hry od Williama Shakespeara

Milovníci divadla sa majú na čo tešiť. Divadlo Andreja Bagara začalo s prípravou hry Williama Shakespeara s názvom Búrka.

Ilustračný obrázok k článku Búrka v Divadle Andreja Bagara: Začali prípravy hry od Williama Shakespeara
Zdroj: Dnes24.sk

Inscenácia rozpráva príbeh zasadený do fantazijného prostredia odľahlého ostrova, na ktorom žije mocný mág Prospero so svojou očarujúcou dcérou Mirandou. Obidvaja boli kedysi vyhnaní z rodného mesta Milána, kde sa mal Prospero podľa práva stať vládcom. O kráľovstvo bol však olúpený svojím bratom Antoniom.

Chystá pomstu

Pomocou múdrosti, načerpanej okrem iného aj z kníh čiernej mágie, chystá Prospero dlhé roky pomstu na dosiahnutie spravodlivosti. Keď sa okolo ostrova plaví Antonio s ďalšími mocnými šľachticmi, Prospero neváha rozpútať zničujúcu búrku, v ktorej celá posádka stroskotá. Pri svojom počínaní si Prospero berie na pomoc éterického sluhu Ariela, znetvoreného otroka Calibana a nadprirodzené schopnosti, aby rozohral premyslenú hru, v ktorej manipuluje nielen ľudí, ale aj prírodu.

Jedno z jeho zásadných diel

Ako pripomínajú tvorcovia hry, Búrku napísal Shakespeare v rokoch 1610 a 1611 a možno ju zaradiť medzi jeho neskoré dramatické diela. Býva označovaná ako dovŕšenie všetkých pestrých Shakespearových tvorivých postupov a možno vnímať aj ako rekapituláciu osobného i tvorivého života autora a súčasne jeho rozlúčku so svetom. „Neobyčajným žánrovým poňatím stojí Búrka rozkročená medzi tragikou a komikou, rozprávkou a moralitou. Nie náhodou DAB v Nitre práve v roku významného, štvorstého, výročia úmrtia tohto autora predkladá svojmu publiku jedno z jeho zásadných diel. Shakespeare sa v ňom až machiavellisticky pýta na to, aké prostriedky je možné použiť na dosiahnutie spravodlivosti,“ hovorí o inscenácii PR manažérka DAB Gabriela Kováčová.

Divadlo začne s prípravou hry prvou čítacou skúškou, ktorá je naplánovaná na 23. februára. V réžii ruského režiséra Jurija Kvjatkovského uvedie DAB premiéru inscenácie Búrka 15. apríla vo Veľkej sále.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM