Správy

Bude problém? Slováci sa na olympiáde pochválili pašovanými potravinami!

Bryndzové halušky, makové pirohy či šúľance. Toto všetko neodmysliteľne patrí do slovenského jedálnička i prezentácie olympijského domu.

Ilustračný obrázok k článku Bude problém? Slováci sa na olympiáde pochválili pašovanými potravinami!
Zdroj: TASR

Agentúra Roko, ktorá sa v olympijskej dedine stará o slovenskú výpravu sa pochválila tým, že nedodržala brazílske pravidlá. Informuje o tom portál Sme.sk odvolávajúc sa na slová šéfa agentúry Alexandra Linczényiho.

Ten hovorí, že potraviny slúžiace na prípravu bryndzových halušiek či makových šúľancov a slivkových gulí jednoducho do Brazílie prepašovali, pričom tamojšie pravidlá nepovoľujú dovoz mliečnych výrobkov a mäsa. Aj napriek tomu ale našej výprave postih nehrozí.

Pravidlá priamo v dejisku olympijských hier hovoria, že pri dovážaní potravín treba príslušné úrady minimálne 40 dní vopred požiadať o udelenie súhlasu. Niektoré špecifické suroviny navyše vyžadujú špeciálny certifikát. Slováci poslali do dejiska Hier potravinový kontajner, ktorý mal približne dvadsať ton.

PREČÍTAJTE SI: OH v RIU: Po životnej jazde získal vodný slalomár Matej Beňuš striebro

Hrozí olympionikom postih?

Linczényi sa v rozhovore pre RTVS pochválil, že pravidlá obišli nahlásením, že do dediny prepravujú „iný druh tovaru“. Mak, ktorý je zakázanou surovinou a v mnohých krajinách považovaný za ľahkú drogu mal nálepku hrubozrnná múka. Limitovaný je aj vývoz bryndze, dôvod je ten, že ide o nepasterizovanú surovinu vyrábanú z ovčieho mlieka plnú patogénnych látok, ktoré spôsobujú najrôznejšie zdravotné problémy.

Slováci situáciu nehodlajú riešiť, ak by sa teda niečo v prípade malo diať, musela by to iniciovať brazílska strana. Sme.sk cituje slová hovorkyne Finančnej správy Patrície Macíkovej, ktorá potvrdzuje, že problém je v kompetencii krajiny, kde boli potraviny vyvezené.

Otázniky nad agentúrou

Zaujímavosťou je, že agentúra Roko, ktorá od štátu nepriamo dostala milión eur na zabezpečenie činnosti slovenského olympijského domu, mala v minulosti blízko k Rezešovcom a k veľkému obnosu peňazí sa dostala v podstate bez dohľadu verejnosti.

Výberové konanie na prevádzkovateľa olympijského domu sa začalo v apríli tohto roka, napokon ale neprebehlo, keďže ministerstvo školstva vedené nominantom SNS Petrom Plavčanom udelilo miliónovú dotáciu Slovenskému olympijskému výboru a ten sa rozhodol pre agentúru Roko.

PREČÍTAJTE SI: PREDSTAVUJEME: Strieborný medailista z Ria Beňuš robí roky Slovensku radosť

Slovenský olympijský dom v Riu 2016
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM