Peter Klimant Rôzne

Brigádnici na hrade Gýmeš objavili pozoruhodné nálezy: Aha, aké tajomstvá sa podarilo odkryť!

Na hrade Gýmeš bolo v posledných dňoch poriadne rušno. Uskutočnila sa tam veľká letná brigáda, ktorá bola zameraná najmä na archeologický výskum. Odborníci spoločne s dobrovoľníkmi odhalili viaceré zaujímavé veci.

Ilustračný obrázok k článku Brigádnici na hrade Gýmeš objavili pozoruhodné nálezy: Aha, aké tajomstvá sa podarilo odkryť!
Zdroj: Dnes24.sk

Občianske združenie Castrum Ghymes zorganizovalo v dňoch od 27. júla do 1. augusta 2015 na hrade Gýmeš veľkú letnú brigádu, ktorá bola primárne zameraná na archeologický výskum. Celkovo sa jej zúčastnilo až 25 dobrovoľníkov.

„Počas výskumu sa nám podarilo odkryť vstup do hospodárskej budovy na hornom hrade, ktorý by sme chceli po vyhodnotení výskumov zakonzervovať, respektíve čiastočne obnoviť. Tiež sa nám podarilo začistiť ďalšiu časť renesančného predbránia smerom od vstupnej bašty. Táto časť hradu patrí medzi naše priority, nakoľko tvorí alternatívnu prístupovú cestu do hradu. Každoročne tu preto pokračujeme nielen v konzervácii murív, ale aj v odkopávaní nahromadených sutín,“ hovorí Andrej Košút zo združenia Castrum Ghymes.

Brigádnikom sa pri výskume podarilo nájsť viaceré zaujímavé nálezy. Podľa Košúta išlo najmä o črepy z rôznych nádob, zlomky kachlíc, historické sklo, klince či zvieracie kosti. Výskum bol realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR v spolupráci s Archeologickým ústavom SAV v Nitre, práce odborne dozorovali Mário Bielich a Jozef Elgyütt.

Okrem archeologického výskumu sa pokračovalo i v murárskych prácach. „Započali sme práce na sanácii kaverny pod prechodovou chodbou z kaplnky sv. Jána do sakristií, realizované s finančnou podporou Nadačného fondu Telekom pri Nadácii Pontis. Tiež sa nám podarilo ukončiť prvú etapu konzervácie parkanového múru pod hranolovou vežou a prebiehala aj konzervácia murív na bývalej gotickej vežovej bráne,“ zhrnul Andrej Košút objem vykonaných murárskych prác .

Čítajte tiež:

Na Hrušove to bude žiť: Blížia sa hradné slávnosti, tešiť sa môžeme i na zaujímavú novinku

Foto: Archív OZ CASTRUM GHYMES

Na Gýmeši bolo rušno: Známa zrúcanina zažila najväčšiu brigádu tohto leta
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM