Peter Klimant Rôzne

Bohatá na turistiku i históriu: Táto dedinka pri Moravciach má čo ponúknuť

Cykloturistika, turistika, pútavá história i dobré vínko. Neďaleko Zlatých Moraviec sa nachádza obec, ktorá ponúka množstvo veľmi zaujímavých atrakcií. Stačí si len vybrať.

Ilustračný obrázok k článku Bohatá na turistiku i históriu: Táto dedinka pri Moravciach má čo ponúknuť
Zdroj: Dnes24.sk

Príjemné prechádzky a zaujímavé cyklistické túry ponúka obec Malé Vozokany v okrese Zlaté Moravce. Nachádza sa v najsevernejšom výbežku Podunajskej nížiny, ležiacom medzi Tribečským pohorím a Pohronským Inovcom. Zvlnený terén, pahorky porastené agátovými lesmi a polia pretínajú tri cyklistické cesty, z ktorých dve sa pretínajú práve v Malých Vozokanoch.

„Našou výhodou je, že obec je mimo frekventovaných hlavných ťahov, ale aj tak je z nej všade blízko. Sme výborná križovatka, z ktorej sa dá vyraziť na Nitru, na Mochovce, do Tlmáč, na Vráble alebo do Zlatých Moraviec. Všade sa dá dostať veľmi rýchlo. Autom je človek za 15 minút v Nitre alebo v Zlatých Moravciach. Veľa zaujímavých lokalít je, samozrejme, aj kúsok od Malých Vozokán,“ hovorí starostka obce Jana Ďurčeková.

Do arboréta

Cyklotrasou a náučným chodníkom Požitavie a Širočina sa turisti dostanú do štyri kilometre vzdialeného Arboréta vo Vieske nad Žitavou. Tu sa začína ďalší značený náučný chodník, ktorý návštevníkov prevedie po unikátnych zbierkach stredoeurópskych i exotických drevín a rastlín, ktoré začal zbierať ešte v 19. storočí gróf a učenec Štefan Ambrózy.

Okrem záhonov rôznych kvetov si môžu návštevníci Arboréta pozrieť dendroexpozície s východoázijskými, kórejskými i severoamerickými drevinami. „Je to naozaj veľmi krásny a zaujímavý výlet, ktorý odporúčam každému,“ hovorí starostka Malých Vozokán.

Prázdny podstavec

Iba kúsok za obcou sa nachádza ďalšie významné miesto, ktoré je častým cieľom turistov. Je ním známy bronzový lev, ktorý dlhé stáročia pripomínal veľké víťazstvo uhorského vojska nad Turkami. „Bohužiaľ, dnes tam stojí iba podstavec, pretože pred dvomi rokmi vandali sochu zhodili a poškodili karbobrúskou. Dnes čaká na reštaurovanie,“ vysvetľuje Ďurčeková. Okrem podstavca sochy tak dnes pripomína významné víťazstvo iba informačná tabuľa.

K bitke medzi rabujúcim tureckým vojskom pod vedením ostrihomského bega Kara Mustafu a oddielmi Adama Forgáča a Ladislava, Gašpara, Františka a Tomáša Esterházyovcov došlo na poli medzi Malými a Veľkými Vozokanmi v auguste 1652. Početne oveľa slabšiemu vojsku uhorských šľachticov sa podarilo zvíťaziť a stovky tureckých vojakov zabiť. Bitku mali rozhodnúť práve obyvatelia okolitých obcí, ktorí Turkov napadli vidlami a cepmi. Svoj život však v boji položili aj všetci štyria Esterházyovci.

Vínna trasa

Rôznych zaujímavých miest, nielen historických, ale aj s krásnou prírodou je podľa Ďurčekovej v okolí Malých Vozokán veľa. Okrem náučných chodníkov Arborétum a Požitavie a Širočina sa môžu milovníci dobrého vína vydať aj na Vínnu trasu mikroregiónu, ktorá spája obce Nevidzany, Malé a Veľké Vozokany, Čierne Kľačany a Nemčiňany.

„A veľmi ma teší, že spolu s rozvojom turizmu začínajú ožívať aj naše tradície. Postupne sa u nás rozbieha folklórny súbor, ktorí založili dobrovoľníci. Skutočne pracujú, nacvičujú, sú hudobne nadaní, vedia spievať, tancovať, takže je možné že v budúcnosti sa preslávime aj takýmto spôsobom. Teraz práve riešim projekt na podporu kultúry z Nitrianskeho samosprávneho kraja. Ak bude úspešný, chcela by som sa pokúsiť zabezpečiť pre tento súbor nejaké kroje,“ povedala Ďurčeková.

Čítajte tiež:

Poklad po najstarších roľníkoch: Z Malých Vozokán pochádza mimoriadne vzácny objav

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Moravciach, do ktorých by ste mali zavítať

Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Moravciach, o ktorých vie málokto

Mrazivé príbehy z obcí v okolí Zlatých Moraviec: Svetlonos aj bezhlavý biely kôň!

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Moravciach, o ktorých vie málokto

Foto: rrahornepozita­vie.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM