Veronika Kalinová Rôzne

Bločková lotéria a Zlatomoravčania? Ľudia si odkladajú bloky aj za cigarety či zeleninu

Od 1. septembra vypukla na Slovensku bločková lotéria. Do nej sa bude môcť zapojiť každý, kto si zaregistruje pokladničný bloček vydaný registračnou pokladňou práve od úvodu septembra. Zisťovali sme medzi Zlatomoravčanmi, ako vnímajú túto lotériu.

Ilustračný obrázok k článku Bločková lotéria a Zlatomoravčania? Ľudia si odkladajú bloky aj za cigarety či zeleninu
Foto: Slávka Kellová

Národná bločková lotéria, ktorá má byť jedným z nástrojov Ministerstva financií SR v boji proti daňovým únikom. Rezort financií chce prostredníctvom tejto novinky odhaliť podnikateľov, ktorí podvádzajú pri vystavovaní dokladov z elektronickej registračnej pokladnice.

Skúsiť šťastie chce asi každý

A ako vnímajú bločkovú lotériu niektorí Zlatomoravčania? „Jasné, bločky si odkladám, lebo by som chcela vyhrať. Aj keď si uvedomujem, že šanca vyhrať je dosť malá, ale čo keď motyka vystrelí a vyhrám práve ja?“ povedala mladá Katka.

Jej kamarátka a spolužiačka Janka si taktiež odkladá pokladničné doklady. „Bločky si odkladám, lebo táto súťaž je jednoduchá a nie je veľkou námahou si bločky odkladať. Predtým som si bločky neodkladala, niekedy som ani nečakala na to, aby mi ju predavačky dali, ale teraz si na bloček počkám,“ uviedla Zlatomoravčan­ka Janka.

Tomáš chce takisto vyhrať. Bločky si odkladá a dúfa, že vyhrá auto, ktoré by sa mi zišlo. „Za odkladanie bločkov nič nedám, veď si stačí len na bloček počkať a strčiť si ho do peňaženky. Rád by som vyhral finančnú odmenu alebo práve auto, leto to moje mi u dosluhuje a na nové nemám,“ povedal s úsmevom drobný podnikateľ Tomáš.

Bločky si odkladajú aj z cigariet alebo zo zeleniny

Zvýšený záujem o bločky zaznamenali, samozrejme, aj samotní obchodníci. „Bločky sme vždy poctivo vydávali, nikdy sme s týmto nešpekulovali. Niektorí moji známi sa do bločkovej lotérie zapojili a bločky poctivo odkladajú. Kupujúci v našom stánku si na bločky počkajú, pred vyhlásením súťaže sa mi zdá, že na bločky ľudia nečakali. Teraz si však ľudia na bločky počkajú a odložia si ho,“ povedala predavačka zo stánku s časopismi a cigaretami.

Opýtali sme sa aj na tržnici, či obchodníci pocítili väčší záujem o bločky. „Áno, pocítili sme záujem, najmä v kruhu dôchodcov, ktorí si k nám chodia kupovať ovocie a zeleninu. S niektorými pravidelnými zákazníčkami sa pustíme aj do reči, takže viem, že si bločky odkladajú kvôli súťaži,“ povedala predavačka na tržnici.

Pravidlá lotérie

My ešte pripomíname, že pokladničné bločky bude možné registrovať priamo do lotérie od 16. septembra. Prví výhercovia budú známi 2. októbra. Registrovaný blok do lotérie nesmie byť starší ako dva mesiace, pričom jeho hodnota musí byť minimálne jedno euro.

Lotéria by mala prebiehať v dvoch kolách, ktoré Tipos nazval prvá šanca a druhá šanca. Prvá šanca by mala prebiehať raz za 14 dní a výhry by mali byť peňažné. Prvou cenou by malo byť 10-tisíc eur, pričom ostatných deväť výhercov by si malo rozdeliť ďalších 10-tisíc eur. Druhá šanca by mala prebiehať raz za 28 dní, pričom výhrou by malo byť osem áut v hodnote 10-tisíc eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM