Peter Klimant Správy

Blíži sa významná slávnosť: V Moravciach si pripomenieme Deň víťazstva nad fašizmom

Prestrelky v uliciach, prenasledovanie, smrť. Počas druhej svetovej vojny zažilo aj naše mesto veľa tragických udalostí. Už čoskoro si ale pripomenieme koniec tejto smutnej kapitoly našich dejín. V Moravciach sa chystá spomienka na Deň víťazstva nad fašizmom.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa významná slávnosť: V Moravciach si pripomenieme Deň víťazstva nad fašizmom
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Zlaté Moravce, Mestské stredisko kultúry a športu v spolupráci s miestnou Základnou organizáciou zväzu protifašistických bojovníkov organizujú i tento rok slávnostné stretnutie, ktoré sa konáva každoročne pri príležitosti spomienky na Deň víťazstva nad fašizmom .

Konať sa bude v piatok 6. mája o 14: 00 hodine na Námestí Hrdinov v Zlatých Moravciach pri Soche Partizána. Účastníci na znak úcty pokladú vence pri sochu, chýbať nebudú ani tradičné príhovory pozvaných hostí.

Druhá svetová vojna zasiahla priamo Zlaté Moravce až počas Slovenského národného povstania. K prvým bojom na území mesta došlo dňa 31. augusta 1944 na Beňadickej ceste, dnes ulica SNP. Skupina povstalcov tu narazila na nemeckých vojakov. Strhol sa medzi nimi intenzívny boj. Viac strát na ľudských životoch pri tomto boji utrpela nemecká strana. Odplata Nemcov preto na seba nenechala dlho čakať. Prišla už 3. septembra 1944 , kedy do mesta dorazili viacerí nemeckí vojaci. Obsadili všetky výpadové cesty z mesta, na nešťastie v ten istý deň hodinu pred polnocou prišli do Moraviec aj partizáni na nákladnom aute. Medzi partizánmi a Nemcami sa rozpútal veľký boj.

Počas týchto tragických dní sa v Moravciach rozmohlo udavačstvo a prenasledovanie, najmä gardistami. Mesto sa postupne izolovalo od okolia. Zlaté Moravce spoločne s celým okresom boli od Nemcov oslobodené až 30. marca 1945. Druhá svetová vojna sa skončila bezpodmienečná kapitulácia nemeckých vojsk 8. mája 1945. Tento deň si pripomíname ako Deň víťazstva nad fašizmom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM