Peter Klimant Samospráva

Bicykle sú čoraz populárnejšie, v Moravciach však chýbajú cyklochodníky: Dôjde v našom meste k zmene?

Na šport alebo ako dopravný prostriedok. Bicykel je v našich končinách stále viac a viac populárnejší. Napriek tomu v Moravciach nie sú pre cyklistov ideálne podmienky. V centre mesta úplne chýbajú cyklistické chodníky. Dočkáme sa ich vybudovania?

Ilustračný obrázok k článku Bicykle sú čoraz populárnejšie, v Moravciach však chýbajú cyklochodníky: Dôjde v našom meste k zmene?
Zdroj: TASR

Cyklistika zažíva v poslednom období boom aj v našom meste. Počas roka sa totiž na našich cestách objavuje stále viac fanúšikov tejto zdraviu prospešnej osobnej dopravy. Napriek tomu sú podmienky pre cyklistov v Zlatých Moraviec nie úplne ideálne. Nevyhovujúci stav je podľa viacerých občanov i priamo v centre mesta.

Centrum a cyklisti

To ponúka pre cyklistov v podstate len jednu vec – stojany na bicykle. I tie však vraj spôsobujú problémy. „Na Župnej ulici sa každý rozčuľuje, ak ide cyklista po chodníku. Lenže na chodníkoch sú stojany na bicykle. Odbočil som z cesty, aby som zaparkoval bicykel na stojane a už mi nadávali, že chodím po chodníku,“ sťažuje sa jeden zo Zlatomoravčanov.

Ako sa vyjadril referent dopravy zo zlatomoraveckej radnice Emil Hudák, stojany na bicykle na Župnej ulici slúžia na parkovanie bicyklov, ktoré umožňujú uzamknutie rámu bicykla ku konštrukcii stojana, ale neoprávňujú jazdu bicyklom po chodníku.

Najväčším nedostatkom centra sú tak chýbajúce cyklochodníky. Ich vybudovanie by mohlo vyriešiť i vyššie spomínaný problém, keďže stojany na bicykle by mohli byť umiestnené priamo pri týchto chodníkoch. Dočkajú sa cyklisti ich vybudovania?

O cyklochodníky majú záujem

Mesto sa podľa vyjadrenia Emila Hudáka zaoberá situáciou cyklistov v centre Moraviec už dlhšiu dobu. Napriek tomu sa pravdepodobne tak skoro nedočkáme spoločnej cesty pre cyklistov a chodcov.

„Nie je jednoduché umiestniť spoločnú cestičku pre cyklistov a chodcov v centre mesta. Tiež je potrebné k tomu zabezpečiť potrebnú projektovú dokumentáciu a súhlas príslušných orgánov. Toto všetko môže byť naprojektované a zriadené len na základe súčasných platných zákonov a prísnych technických noriem a samozrejme najdôležitejšie sú finančné náklady na realizáciu,“ vyjadril sa Hudák.

Ako ďalej dodal, mesto v súčasnosti nemá k dispozícii dostatočné finančné krytie na realizáciu takéhoto veľkého projektu, napriek tomu však nehádžu flintu do žita. „Budeme sa snažiť v najbližšom období pripraviť aspoň predbežné možné návrhy situovania cyklistickej dopravy v centre mesta,“ povedal Hudák na záver.

Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať:

Obyvatelia prvomájky prosia mesto o pomoc: Obávajú sa o svoju bezpečnosť!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM