Kristína Striešková Rôzne

Beladice zostanú Beladicami

Obec Beladice v okrese Zlaté Moravce zostane Beladicami aj po včerajšom referende (12.11). Obyvatelia v ňom odmietli zmenu názvu obce na Chrašťany – Beladice.

Z celkového počtu 1271 oprávnených voličov sa na referende podľa predbežných neoficiálnych výsledkov zúčastnilo 125 voličov. Z nich 106 bolo za zmenu názvu obce, 19 proti.// „Aby bolo referendum úspešné, muselo by prísť aspoň 50 percent z celkového počtu oprávnených voličov. Účasť bola veľmi nízka, ľudia si zrejme uvedomili praktické problémy, ktoré by im zmena názvu priniesla,“ //konštatoval starosta Beladíc Miroslav Lisý.

Obec Beladice používa súčasný názov od 1. januára 1976, keď sa zlúčili štyri samostatné obce Beladice, Pustý Chotár, Malé Chrašťany a Veľké Chrašťany. Beladice z nich boli historicky najstaršou obcou, prvá písomná zmienka o nej pochádza z roku 1156. Prvá písomná zmienka o Veľkých Chrašťanoch je mladšia o 200 rokov. Práve obyvatelia tejto časti iniciovali v lete petíciu za vypísanie referenda za zmenu názvu obce. Petíciu podpísalo 400 ľudí. Dôvodom na to, aby sa Chrašťany objavili v názve obce bolo, že práve v tejto časti sa nachádza fara, kostol, obecný úrad, pošta či kultúrny dom. Výsledok referenda by mal podľa starostu upokojiť vášne v obci.// „Som rád, že to takto dopadlo, aj keď mám trochu obavy, že tie zvady sa hneď tak neskončia. Zmena názvu obce by však bola finančne náročná tak pre obec, ako aj pre samotných obyvateľov, ktorí by museli meniť všetky doklady,“// okomentoval výsledok referenda.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM