Samospráva

Balážová ostro kritizovala radnicu, neprávom: Musela sa verejne ospravedlniť

Posledné minúty štvrtkového zasadnutia mestského zastupiteľstva využila poslankyňa Balážová na tvrdú kritiku radnice. Mesto podľa nej nezverejňuje zápisnice z výboru mestskej časti číslo 1. To sa však ukázalo ako nepravdivé tvrdenie.

Ilustračný obrázok k článku Balážová ostro kritizovala radnicu, neprávom: Musela sa verejne ospravedlniť
Zdroj: Dnes24.sk

Záver štvrtkového zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach patril ako vždy interpeláciám poslancov. Už tradične sa slova chopila ako prvá poslankyňa Marta Balážová, ktorá posledné minúty zasadnutia využila na tvrdú kritiku radnice.

Slovami nešetrila

Spŕška kritiky sa mestu ušla pre zápisnicu zo zasadnutia Výboru mestskej časti číslo 1., konaného dňa 20. novembra 2017. Tá podľa Balážovej nebola uverejnená na oficiálnom webe mesta Zlaté Moravce. Taktiež jej chýbalo zverejnenie žiadosti na riešenie požiadaviek občanov z tohto zasadnutia. „Dňa 14. 12. 2017 som v mene poslancov výboru mestskej časti požiadala mesto Zlaté Moravce o zverejnenie zápisnice z výboru mestskej časti a zároveň teda aj zverejnenie žiadosti na riešenie požiadaviek. Zápisnica z výboru mestskej časti ani žiadosť na webe mesta doteraz nebola zverejnená. Stáva sa to už opakovane,“ sťažovala sa na zasadnutí.

„Ja sa pýtam, prečo mesto ignorovalo žiadosť poslancov a nezverejnilo požadované dokumenty? Kto menovite rozhodol o nezverejnení? Žiadam vysvetliť konkrétne dôvody nezverejnenia, keďže sa to stalo už druhýkrát a kto konkrétne je za to zodpovedný. Ja neviem, uvedomujete si pán primátor, že takýmto spôsobom ignorujte a znevažujte prácu poslancov výboru mestskej časti a tiež občanov, ktorí sa zúčastnili tohto rokovania a všetkých ostatných obyvateľov mestskej časti, ktorí sa nezúčastnili rokovania ale chcú byť informovaní? Ako je možné, že oficiálna stránka mesta nepublikuje prácu poslancov a občanov výboru mestskej časti číslo 1.?“ Znela ďalej jej tvrdá kritika.

Na nájdenie dokumentu stačili tri kliknutia

Ako povedala, dokumenty hľadala, no zjavne sa jej to nepodarilo. „Pokiaľ je to niekde schované, tak to bude už tak schované, aby to asi nikto neprečítal, pretože skutočne sme to tam hľadali. Tam, kde sú vždy uverejnené tie základné veci, tak tam to nie je,“ povedala.

Na jej obvinenia reagoval viceprimátor mesta Marek Holub, ktorý si počas prejavu Balážovej stihol zápisnicu na webe mesta zrejme celkom poľahky nájsť. „Je na webe mesta. Výbory mestských častí – klik, zápisnice a klik, zápisnice sú tam. Takže bolo to zverejnené 15. 12.2017, tak ťa poprosím ospravedlniť sa,“ vyzval Balážovú. Web mesta sme si pozreli aj my a skutočne na nájdenie predmetnej zápisnice boli potrebné tri kliknutia. Zverejnená bola, ako hovoril viceprimátor Holub, 15. decembra 2017.

Ospravedlnila sa

Balážová sa následne ospravedlnila, no napriek tomu si myslí, že pre starších občanov nie je jednoduché si zápisnicu nájsť online. Chcela preto, aby bol tento dokument uverejnení na úvodnej strane webu. Mesto jej v tomto vyhovelo a už v nasledujúci deň tam zápisnica bola pridaná.

Žiadosť na riešenie požiadaviek občanov z predmetného zasadnutia výboru mestskej časti však na webe mesta chýba. K tomuto však podala vysvetlenie samotná Balážová, ktorá priznala, že už dávnejšie obdržala písomnú správu od právničky mesta, v ktorej právnička poslankyňu informovala, že žiadosti akéhokoľvek druhu nepodliehajú povinnosti zverejnenia.

Na foto: Marta Balážová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM