Peter Klimant Kultúra

Bábiky, ktoré obdivovali i v Bruseli: Mestské múzeum otvorilo novoročnú sezónu

Mestské múzeum v Zlatých Moravciach otvorilo svoju novoročnú sezónu špeciálnou výstavou. Pokochať sa môžeme bábikami odetými v požitavských krojoch, ktoré boli vystavované i v Bruseli.

Ilustračný obrázok k článku Bábiky, ktoré obdivovali i v Bruseli: Mestské múzeum otvorilo novoročnú sezónu
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Požitavské kroje na bábikách, vyhotovené Máriou Pekárovou, predstavuje Mestské múzeum v Zlatých Moravciach. Súčasťou výstavy krojov je aj predstavenie výšiviek regionálnej ľudovej umelkyne Anny Michalko Kudrejovej. Prvú tohtoročnú výstavu v pobočke Ponitrianskeho múzea v Zlatých Moravciach môžu záujemcovia navštíviť do konca januára tohto roka, informovala Ľubica Packová – Zahradárová z Ponitrianskeho múzea v Nitre.

Mária Pekárová sa venuje ľudovej umeleckej tvorbe už vyše 15 rokov. Kroje, do ktorých oblieka bábiky, sú originálnou miniatúrnou kópiou skutočných krojov z požitavského regiónu. Zaujmú najmä precíznym vypracovaním a do detailu prevedenou ručnou prácou.

Rodáčka z neďalekých Loviec vystavovala svoje bábiky nielen v širokom okolí Zlatých Moraviec, ale aj v Bruseli. Jej diela zdobia domácnosti v Rakúsku, Nemecku i Južnej Amerike. Okrem tvorby ľudových krojov sa pani Pekárová venuje aj tvorbe čepcov.

Samotná ľudová umelkyňa nevie odhadnúť, koľko bábik už za tie roky obliekla do svojich krojov. V pamäti jej utkvela prvá, ktorá odštartovala jej záľubu. Bábiku patriacu vnučke zachránila pred vyhodením tým, že jej zhotovila háčkovaný čepček a postupne ušila celý kroj. Za ojedinelú považuje aj takmer meter vysokú bábiku oblečenú v požitavskom kroji či bábiku odetú v kroji nevesty.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM