Kristína Striešková Iné športy

Atletická sobota v Machulinciach

Ani sychravé počasie neodradilo priaznivcov behu na dlhé trate, aby sa zúčastnili už dvadsiateho ôsmeho ročníka bežeckých pretekov „Machulinská dvadsiatka“. Pre súťažiacich pripravili trate s rôznou náročnosťou. Na svoje si prišli profesionálni i rek

Prvý decembrový víkend sa v Machulinciach niesol v znamení behu na dlhé trate. Deň sa pre organizátorov začal už skoro ráno prípravou podujatia. Športovci sa na námestí obce začali schádzať krátko pred poludním, aby sa zaregistrovali. Ako prví sa na štarte zoradili žiaci a žiacky piateho až deviateho ročníka základných škôl. Mali pred sebou trať dlhú päťsto, šesťsto, osemsto a tisíc metrov. Presne na poludnie prítomných pretekárov, divákov a najmä deti potešil svojou návštevou Mikuláš. Potom, ako Mikuláš rozdal sladkosti nasledoval hromadný štart hlavných kategórii. Na štarte sa zišli pretekári, ktorých čakala trať vedúca cez obec Machulince, Obyce a pokračovala až na námestie v Jedľových Kostoľanoch. Tu sa pelotón bežcov obrátil a pokračoval spať smerom k Machulinciam. Po dobehnutí na námestie sa celková vzdialenosť, ktorú bežci prebehli rovnala dvadsiatim kilometrom. Rekreačných bežcov čakala kratšia trasa, dlhá šesť kilometrov.

Krátko po štarte hlavnej kategórie preteku boli na štarte pripravené deti z materskej školy spolu so žiakmi prvého až štvrtého ročníka základnej školy. Pre nich bola pripravená trať prechádzajúca námestím obce dlhá 200, 300 a 400 metrov. Prítomní diváci sa mohli zahriať intenzívnym povzbudzovaním, čajom a kapustnicou. Ak mali šťastie, vyhrali v tombole vecné ceny. Po vyhlásení výsledkov v kategóriách žiakov a dorastencov začali do cieľa dobiehať prví pretekári, ktorí pretekali na trati dlhej dvadsať kilometrov. Neskôr sa pretekári spolu s divákmi presunuli do kultúrneho domu, kde na všetkých čakalo občerstvenie, vyhlasovanie výsledkov a kultúrny program, o ktorý sa postarala kapela Malý Priestor z Tesárskych Mlynian **a imitátor **Matej Bajla. Bežcov ešte čakalo žrebovanie tomboly, z ktorej si šťastlivci odniesli vecné ceny.

Autor: Ján Suchodolinský

Atletická sobota v Machulinciach
1
Galéria
Machulince__beh
30
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM