Veronika Kalinová Rôzne

Arborétum predstaví svoju činnosť aj za hranicami okresu. Vystavovať bude v múzeu

Arborétum Mlyňany SAV sa predstaví i mimo náš okres, konkrétne v Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch. V priestoroch múzea bude od piatku pre návštevníkov pripravená výstava s názvom Živá mapa sveta.

Ilustračný obrázok k článku Arborétum predstaví svoju činnosť aj za hranicami okresu. Vystavovať bude v múzeu
Zdroj: Dnes24.sk

Užijú si to najmä deti

Návštevníci sa oboznámia s vedecko-výskumnou činnosťou v Arboréte Mlyňany. Výstava bude zameraná najmä na problematiku introdukcie a aklimatizácie cudzokrajných drevín či riešenie praktických problémov pestovania drevín. Výstava bude sprístupnená pre verejnosť od 9. augusta do 26. septembra tohto roka.

„Deti budú môcť využiť svoju fantáziu v tvorivej dielni, kde budú pracovať s rastlinným materiálom privezeným z Arboréta Mlyňany SAV. Najmenší si môžu zahrať pexeso a puzzle. Pre tých, ktorí majú záujem nahliadnuť do mikrosveta rastlín, sú pripravené vzorky mnohých druhov peľu či prieduchy listov drevín,“ konštatovala kurátorka výstavy Sylvia Straková.

Doménou arboréta je bohatá zbierka drevín

Arborétum Mlyňany založil v roku 1892 Štefan Ambrózy-Migazzi. V spolupráci so záhradníkom Jozefom Mišákom začal v podraste dubovo-hrabového lesa vo Vieske nad Žitavou pokusne vysádzať prvé vždyzelené cudzokrajné dreviny, čo postupne viedlo k vybudovaniu arboréta. Na výstave je prezentovaná doména arboréta, ktorou je zbierka cudzokrajných vždyzelených drevín členená na päť plôch.

Na ploche Ambrózyho semper vireo parku prevládajú najstaršie pôvodné dreviny dubovo-hrabového lesa. Plocha východoázijskej dendroflóry je výsledkom expedície do Číny v roku 1960. Krásu expozícií drevín umocňuje sústava vodných plôch a drobnej záhradnej architektúry.

Na ploche severoamerickej dendroflóry sú zastúpené spoločenstvá tundry, lesov boreálnych, lesov pacifických, severských lesov, lesov Skalnatých hôr, prérií, púští, lesov parkových, chaparralu a juhovýchodné lesy vždyzelené.

Kórejská dendroflóra je prezentáciou introdukovaných drevín z expedície do Severnej Kórey. Najmladšia je plocha slovenskej dendroflóry, ktorá bola vybudovaná v roku 1992. Predstavuje rozmanitosť drevín Slovenska a zastúpená je borovicou kosodrevinovou, borovicou limbovou, bukom lesným, smrekom obyčajným, dubom letným a vŕbou rakytovou.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM