Richard Pročka Kultúra

AMFO vyhral Zlatomoravčan

Snáď najvýznamnejšia súťaž amatérskej fotografie v nitrianskom kraji mala vyhodnotenie a vernisáž práve u nás. Súťaž vyhral Zlatomoravčan, ktorému museli vytvoriť zvláštnu cenu.

Túto postupovú súťaž každoročne organizuje Krajské osvetové stredisko (KOS) v Nitre. Súťažiaci teraz postúpia do celoštátneho kola. Tento ročník súťaže bol však výnimočný hneď niekoľkými novinkami. Vyhodnotenie súťaže a vernisáž výstavy, ktorá je výstupom zo súťaže pre verejnosť, sa konali po prvýkrát v kaštieli v Topoľčiankach. Azda najzaujímavejšou zmenou však bolo udelenie špeciálnej ceny riaditeľky KOS v Nitre, ktorou ohodnotili mimoriadne talentovaného zlatomoravského fotografa Imricha Fintu. „Špeciálnou osobou a nie len tohto ročníka, ale aj predošlých ročníkov je pán Finta. Museli sme v tomto ročníku urobiť takú malú zmenu, že sme ho vyňali z cien, ktoré sme mu udelili v jednej aj druhej kategórii, vo farebnej aj čiernobielej fotografii a poprosili sme pani riaditeľku, aby pánovi Fintovi udelila špeciálnu cenu, pretože práve jeho kolekcie v týchto dvoch kategóriách nás prekvapili nie len jeho kvalitatívnym štandardom, ale jeho celkovým prístupom. Mám pocit, že tento človek napriek tomu veku stále cíti obrovskú lásku k fotografii. Napriek všetkému cítim v tých fotografiách z roka na rok progres,“ hovorí jeden z odborných porotcov, Juraj Novák z Nitry.

Odborná porota v zložení František Tomík (predseda), Juraj Novák a Jozef Peniak, hodnotila hneď v troch vekových kategóriách (do 16 rokov, do 21 rokov a nad 21 rokov), pri ktorých sa rozlišovali súťažiaci v čiernobielej a farebnej fotografii. K štandardným kategóriám sa pridala aj multimediálna prezentácia, ocenenie sponzora súťaže Zoner mladému talentovanému autorovi a v neposlednom rade aj tematická kategória pre rok 2012 – Európsky rok aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami.

Porotcovia tento rok vyzdvihli kreativitu staršej generácie fotografov a chválili ich aj za tzv. postprodukciu, čiže dodatočnú úpravu fotografie. V dnešnej dobe je stále silnejšou fotografia digitálna, tak aj postprodukcia znamená úpravu takýchto fotografii v počítačových programoch. //„Som prekvapený, že ľudia, ktorí majú viac ako 70 rokov, dnes sedia za počítačmi a „hrajú“ sa s postprodukciou, ktorá je v mnohých prípadoch nie len vydarená, ale posúva samotnú tému a samotnú fotografiu ďalej,“ //dodáva Novák. Mladí fotografi si museli od poroty vypočuť konštruktívnu kritiku. Poľavili vraj najmä vo svojej kreativite. Všetky nedostatky mohli konzultovať s odborníkmi na rozborovom seminári, ktorý vernisáži a vyhodnoteniu predchádzal.

Absolútny víťaz, Imrich Finta, neskrýval svoju radosť. „Fotografujem už veľa rokov a stalo sa to súčasťou môjho života… väčšinou to využívam na relax. Môžem vyjadriť svoje pocity a vízie, ktoré mám…,“ prezradil našej redakcii. K ďalším súťažiacim z nášho regiónu patril Pavol Čepček zo Žitavian, ktorý vyhral s kolekciou čiernobielych fotografii prvú cenu v kategórii nad 21 rokov. Vo veľkom počte bol na AMFO 2012 zastúpený aj Fotoklub FoTOP Topoľčianky, ktorý sa veľkou mierou podieľal aj na príprave výstavy v kaštieli.

Cena riaditeľky KOS v Nitre: Imrich Finta, Zlaté Moravce

Skupina A – autori nad 21 rokov – čiernobiela fotografia: Pavol Čepček, Žitavany Andrej Kováč, Nitra Marián Minárik, Nitra

Skupina A – autori nad 21 rokov – farebná fotografia: Rudolf Minárik, Nitra Milena Miššíková, Nitra Radimír Siklienka, Topoľčianky

Skupina A – autori nad 21 rokov – multimediálna prezentácia: Ján Macák, Nitra

Skupina B – autori do 21 rokov – čiernobiela fotografia: Ivana Mandalová

Skupina B – autori do 21 rokov – farebná fotografia: Zuzana Bojdová

Tematická kategória pre rok 2012 – Európsky rok aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami: Tomáš Kováčik, Vráble Milena Miššíková, Nitra Matej Soviš, Nitra

Ocenenie Zoner mladému talentovanému autorovi: Alžbeta Malá, Zlaté Moravce

AMFO vyhral Zlatomoravčan
1
Galéria
amfo
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM