Peter Klimant Rôzne

Amatérski fotografi z kraja predviedli svoje umenie: V súťaži sa blysli i talenty z okolia Moraviec

Amatérski fotografi z okresov Zlaté Moravce, Nitra a Šaľa predviedli svoje umenie na 43. ročníku regionálnej súťaže amatérskych fotografov AMFO 2015. Medzi ocenenými nechýbali ani mená z okolia Moraviec.

Ilustračný obrázok k článku Amatérski fotografi z kraja predviedli svoje umenie: V súťaži sa blysli i talenty z okolia Moraviec
Zdroj: TASR

Do regionálneho kola súťaže amatérskych fotografov AMFO 2015 zaslali súťažiaci 363 fotografických prác, prihlásená bola aj jedna DVD prezentácia. Odborná porota udelila okrem hlavnej ceny aj osem ďalších cien a 16 čestných uznaní.

AMFO je postupová súťaž určená pre amatérskych fotografov, tento rok sa koná jej 43. ročník. Vyhlasovateľom je Národné osvetové centrum Bratislava z poverenia Ministerstva kultúry SR, organizátorom regionálneho kola súťaže pre okresy Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce je Krajské osvetové stredisko v Nitre.

„Súťaž nie je tematicky vymedzená, ale v tomto roku sa mohli autori mimoriadne zapojiť i do tematickej kategórie Rodina,“ informovala Zdenka Smrečková z Krajského osvetového strediska v Nitre. Autori sú rozdelení do troch vekových skupín a súťažia v čiernobielej fotografii, farebnej fotografii a multimediálnej prezentácii. Podmienkou účasti je predloženie vlastnej autorskej fotografie. Súťaž napomáha vyhľadávaniu talentovaných tvorcov a zároveň vytvára priestor pre rozvoj umeleckej tvorivosti. Poskytuje i možnosť vzájomnej konfrontácie a inšpirácie pre všetkých záujemcov o tento druh tvorby prostredníctvom výstavy a rozborového seminára s členmi poroty.

Tohtoročná posudzovaná kolekcia zaujala porotcov nielen svojím obsahom, ale aj narastajúcou kvalitou a tvorivou invenciou autorov, konštatovala Smrečková. Najpočetnejšie zastúpená bola farebná fotografia autorov nad 21 rokov. Medzi najmladších ocenených autorov patrili 14-ročný Marcel Meluš z Hostia a 15-ročný Kristián Herda z Topoľčianok. Do súťaže sa zapojili aj Pavel Kováč z Topoľčianok či Imrich Finta zo Zlatých Moraviec, ktorí naopak s vekom nad 70 rokov patrili medzi najstarších autorov. Nitran Igor Stančík získal hlavnú cenu tohtoročnej regionálnej súťaže amatérskych fotografov AMFO 2015.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM