Peter Klimant Rôzne

Aktivisti z Moraviec sa dali do pohybu: Začína boj o obnovenie rýchlika Tekov!

Pokiaľ aj vám prekážajú večné tlačenice v preplnených autobusoch zbystrite pozornosť. Skupina aktivistov začala boj za obnovenie rýchlika, ktorý kedysi spájal Zlaté Moravce s Bratislavou a stredným Slovenskom.

Ilustračný obrázok k článku Aktivisti z Moraviec sa dali do pohybu: Začína boj o obnovenie rýchlika Tekov!
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Skupinka štyroch aktivistov už dlhšiu dobu bojuje o opätovné zavedenie rýchlika Tekov, ktorý dlhé roky jazdil po trase: Banská Bystrica – Zvolen – Žiar nad Hronom – Kozárovce – Zlaté Moravce – Lužianky – Hlohovec – Trnava – Bratislava. V roku 1997 bol však zrušený a tak Zlaté Moravce spolu s priľahlým regiónom ostali bez priameho vlakového spojenia s hlavným mestom a stredným Slovenskom. Aktivisti ho chcú obnoviť s jeho pôvodnou trasou.

„Myšlienkou o obnovenie rýchlika Tekov sa zaoberáme dlhší čas a radi by sme jej dali konkrétne črty. Toto spojenie má hneď niekoľko pozitívnych aspektov. Je to hlavne možnosť priameho spojenia významných krajských a univerzitných miest, bezpečnosť dopravy a komfort,“ hovorí aktivista Ladislav Vaškovič.

Petícia sa už rozbieha

Do boja za jeho obnovu vyrážajú s petíciou. „ Pomaly začíname zbierať podpisy na petíciu. Plánujeme vyraziť do ohniska problému, a to na autobusovú stanicu v Nitre, možno aj v Trnave a snažíme sa osloviť aj študentov v Trnave, Nitre, Bratislave. Samozrejme bude i v Zlatých Moravciach. S podpismi potom pôjdeme za novozvolenou primátorkou Serafínou Ostrihoňovou,“ vysvetľuje Alexander Diaz, jeden z iniciátorov petície. Okrem toho ju majú v pláne zaslať i na Ministerstvo dopravy.

„Zatiaľ máme u ľudí samé pozitívne ohlasy. Najmä študenti majú záujem o obnovenie tohto rýchlika, pretože by im mohol veľmi uľahčiť cestovanie,“ prezradil aktivista Maroš Kubík.

V najvyťaženejšie dni

Rýchlik Tekov kedysi Moravcami premával denne v oboch smeroch. Iniciátori petície však chcú dosiahnuť jeho premávanie len počas dní, kedy dochádza k najväčšiemu preplneniu autobusovej dopravy, a teda vo štvrtok, piatok a v nedeľu.

Petícia odštartovala tento víkend. Podľa slov organizátorov, ak uvidia, že je o obnovenie rýchlika záujem, bude petícia postupne prebiehať ďalej aj vo všetkých krajoch, ktorých sa to týka – Trnavský, Bratislavský, Bystrický a Nitriansky. V dohľadnej dobe sa začne šíriť aj priamo v Zlatých Moravciach, na železničnej stanici, autobusovej stanici, či v miestnych obchodoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM