Peter Klimant Samospráva

Aktivační pracovníci v Zlatých Moravciach: Mesto má dobré i zlé skúsenosti...

Od začiatku roka si musia nezamestnaní svoju dávku v hmotnej núdzi odpracovať malými prácami v obci či okrese. To platí len ak ich o to radnica požiada. Pozreli sme sa na to, ako a kde mesto využíva túto pracovnú silu.

Ilustračný obrázok k článku Aktivační pracovníci v Zlatých Moravciach: Mesto má dobré i zlé skúsenosti...
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Zlaté Moravce eviduje k 19. júnu celkom 63 verejnopros­pešných pracovníkov, ktorí majú povinnosť odpracovať 32 hodín mesačne. Okrem nich pre mesto pracuje ďalších 84 pracovníkov, ktorí si musia odpracovať 80 hodín mesačne.

Pracujú na rôznych miestach

Aktivační pracovníci robia pre mesto rôzne práce. „Verejnoprospešné práce vykonávajú na rôznych pracoviskách mesta. Napríklad pre Technické služby a Záhradnícke služby zabezpečujú čistotu verejných priestranstiev. Pracujú aj pre základné školy a materské školy, kde zabezpečujú čistotu a údržbu vnútorných priestorov škôl a okolitých vonkajších priestranstiev,“ informuje hovorkyňa mesta Mária Vozárová.

Okrem toho pracujú aj pre MSKŠ, mestskú časť Prílepy, Chyzerovce, komunitné centrum, Mestský úrad, Službyt, m. p., knižnicu, ale aj Mestskú nemocnicu. Tam majú na starosti úpravu vonkajšieho areálu.

Dobré i zlé skúsenosti

Počas letných prázdnin budú verejnoprospešné práce vykonávané na školách podľa vopred naplánovaných aktivít. Napríklad na MŠ Kalinčiakova bude prebiehať rekonštrukcia kanalizácie, do ktorej sa zapoja i aktivační pracovníci mesta.

Podľa Vozárovej je prístup aktivačných pracovníkov k plneniu si povinností rôzny. Mesto má pozitívne aj negatívne skúsenosti.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM