Monika Földešiová Kultúra

Ako zmestiť hrad pod strechu centra?

Na túto otázku vie odpovedať takmer každý, kto sa už prešiel po najväčšom nitrianskom obchodnom centre. Jednoducho vytvoriť ich minirepliku. Približne 3 týždne v ňom budú hostiť vystavovatelia svoje najkrajšie miniatúry domov, kaštieľov, hradov a iný

Výstavu pod názvom Miniatúry Slovenska má okrem iných na svedomí Miloš Lukáč a Miroslav Šabo zo Zlatých Moraviec, ktorí sú spolutvorcami najväčšej miniatúry – Nitrianskeho hradu.

Ja o vás viem, že modelárstvu sa venuje od svojich ôsmich rokov. Určite vás k tomu musel aj niekto priviesť. Kto to bol? M.Š.: Áno, je to pravda. Modelárstvu sa venujem odmalička. K tomuto ma priviedol môj otec, ktorý bol raz na liečení, a keď sa vrátil domov, robil rôzne modely. Ja si pamätám na drevenicu.

Mali ste aj nejakú pauzu pri tomto koníčku alebo ste bol stále aktívny? M.Š.: Tak do pätnástich rokov som modeloval stále a v 23 rokoch ma inšpiroval film Titanic. Takže doma máme model lode Titanicu, ktorý je robený v mierke 1:270.

A to ste mali doma jeho plány? M.Š.: Nie, nie. Pozeral som obrázky v časopisoch a novinách a neustále som pretáčal VHS kazetu dopredu, dozadu a stále dookola. (úsmev na tvári)

Venuje sa modelárstvu ešte niekto z vašej rodiny? M.Š.: Áno, aj môj brat Ľuboš Šabo. On zhotovil drevenicu, ktorú máme možnosť vidieť aj na tejto výstave a bola to jeho maturitná práca.

Viem, že ste sa podieľali aj na vzniku najväčšej miniatúry, ktorou je Nitriansky hrad. My amatéri si ani nevieme predstaviť, koľko úsilia a práce za tým musí byť. ** M.Š.: No, na hrade sme pracovali štyria a vznik tohto hradu trval zhruba rok. Začali sme vo februári, ale aj tak to ešte nie je dokončené. Meria 4,50×2,50 m, výška hradu je 2,80 m. To všetko je vyrobené z polystyrénu a zaujímavosťou je strecha na biskupstve hradu, ktorá sa skladá približne z cca 140 000 kusov jednotlivo vyrobených a kus po kuse nalepených polyesterových škridlí. ** Tak tomuto sa hovorí umenie. Je to vaša práca alebo je to forma koníčka? M.Š.: Modelárstvo kombinujem s prácou. A nie vždy je to ľahké. Teraz toho bolo v práci veľa, ale tak vždy sa snažím tomu venovať 2 – 3 hodiny denne.

Máte doma aj pokračovateľa? M.Š.: Mám syna. Má deväť rokov, ale stále príde popozerá, opýta sa. Uvidíme.

A vaša žena na to, čo vraví? M.Š.: …(zamyslenie)…Viete čo? Aspoň nechodím do krčiem (úsmev).

Vyjadrenia sa nám dostalo aj od sympatického spoluautora výstavy a riaditeľa občianskeho združenia Múzea historických budov Miloša Lukáča. Ten nám prezradil, že plánujú vytvoriť v našom meste park, v ktorom by bola stála expozícia takýchto diel, a ktorý by slúžil aj na rozvoj turizmu v meste a okolí. Samotné mesto plánuje podporiť tento projekt a taktiež aj iné pamiatky. Námet čerpali zo zahraničia. Ako nám zdôraznil Lukáč, takýmto spôsobom chcú poskytnúť obyvateľom Zlatých Moraviec, ľuďom z blízkeho okolia, ale aj deťom, starým ľuďom, či hendikepovaným, kúsok krásy Slovenska v menšom vydaní.

Súčasťou výstavy bude aj zbierka papierových modelov historických budov od modelárov združených na internetovom portáli www.papermodelers.sk. Unikátnymi budú aj viaceré modely z dielne Parku miniatúr v obci Podolie. Návštevníci budú môcť obdivovať okrem iného aj Holubyho chatu na Veľkej Javorine a drevený artikulárny kostol vo Svätom Kríži, ktorý patrí k najväčším dreveným stavbám Strednej Európy.

Táto výstava s cca 100 exponátmi oficiálne bude trvať v Galéria Mlyny do 4.marca. Je to jedinečná príležitosť, ako aj takýmto spôsobom spoznať rôzne kúty Slovenska a uznať prácu šikovných rúk (ne)obyčajných ľu­dí.

Anna Gurovičová

miniatury SR
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM