Peter Klimant Rôzne

Adrián v našom meste pestuje zaujímavé umenie: V Moravciach tetuje ľudí!

Tetovania sú v kurze aj v našom meste. Takzvané kerky zdobia telá nejednej mladej baby či chalana. O tom, čo u nás najviac fičí, či proces tetovania naozaj bolí a o kopci ďalších zaujímavých vecí nám porozprával Adrián, profesionál zo Zlatých Moraviec.

Ilustračný obrázok k článku Adrián v našom meste pestuje zaujímavé umenie: V Moravciach tetuje ľudí!
Zdroj: Dnes24.sk

Adriánove korene siahajú až do Talianska, dlhodobo však žije v Zlatých Moravciach. Tetovaniu sa venuje dlhé roky. Prv šlo len o veľký koníček, časom to však prerástlo do niečoho väčšieho. Dnes má v našom meste otvorené profesionálne štúdio pod názvom Tattoo Zlaté Moravce, ktoré funguje už vyše pol roka.

Dobrý tatér musí byť umelec a musí vedieť kresliť. Ako si sa k tetovaniu vôbec dostal?

Už od malička som mal rád kreslenie. Kreslieval som si v škole a doma vo voľnom čase. Tak som rokmi začal aj krajšie kresliť ako to bolo na začiatku. Potom som dlhý čas nekreslieval, nejako ma to prestalo baviť, ale napokon som zase začal kresliť aj amatérsky tetovať.

Máš určité motívy, ktoré sú tvojou srdcovkou? Čo tetuješ najradšej??

Fúú… Tak toto ja ťažká otázka. Najobľúbenejšie motívy asi ani nemám. Rád tetujem, a je mi v celku jedno, že čo, hlavne že to môžem robiť. Vždy vyhovujem prianiam svojich zákazníkov.

A čo teda naopak nemusíš??

To je otázka na zamyslenie sa. Podľa mňa by sa to malo brať tak, že by to nemalo byť čo musím a čo nemusím, lebo tatér, ktorého táto práca baví, nerozdeľuje práce do týchto dvoch bodov. Aspoň podľa mňa to tak nie je a neberiem to tak.

Čo u nás momentálne najviac fičí?

Tak ja sa zatiaľ najviac stretávam s nápismi. Veľa ľudí si dávajú nápisy od výmyslu sveta, ako sú citáty všelijaké motivačné nápisy ale aj mená detí, rodiny a podobne. Keď sa napríklad pozrieme do zahraničia, tak tam môžme vidieť tetovania, podľa mňa na úplne inej úrovni ako sú zatiaľ na Slovensku. Možno tie prihraničné mestá, ako je napríklad Bratislava, tak tam už môžeme badať ako to pomaly ale isto prichádza aj sem. Tu u nás som sa zatiaľ ešte nestretol napríklad s hraním sa s geometriou na tele a podobne. Myslím si, že ja a určite aj nejaký tatéri sa máme ešte čo učiť, aby sme boli na takej úrovni, ako je to v iných štátoch. Ale to poväčšine záleží na skúsenostiach a rokoch praxe.

Ako prebieha výber vhodného motívu pre toho-ktorého záujemcu o tetovanie?

Priebeh vhodného motívu je rôzny. Sú rôzne formy dohodnutia sa na tetovaní, či už je to Facebook, telefonicky alebo priamo osobne. U mňa je to poväčšine tak, že sa mi klient ohlási formou správy na Facebooku. Tam mi pošle obrázok, ktorý by chcel alebo ak to je nápis, tak ja pošlem vypracované návrhy vo Worde a následne si klient vyberie jeden z nich. Potom sa dohodneme na veľkosti, mieste kam to pôjde, cene a termíne.

Kreslenie motívov je súčasťou tetovania. Ako to prebieha u teba?

Tak väčšinu tetovaní majú ľudia už vopred vybraté. Ale stáva sa aj, že klienti chcú, aby som im spravil jedinečný návrh, ktorý nikto nemá a nie je nikde na internete. Potom je to aj formou dokresľovania motívov a to tak, že má už niečo vybrané a keď tam chce niečo na viac, tak sa to tam jednoducho dorobí.

Tetovanie je časovo náročné. Najmä veľké motívy ti asi dajú dosť zabrať. Ako dlho celý proces tetovania trvá?

Náročné to je niekedy aj pri menších tetovaniach. Ale sú zase aj veľké motívy, ktoré sú jednoduché ako je takzvaný „tribal“, ktorý je jednoduchý, ale zase časovo náročný. Na jeden raz robím maximálne 3.5 hodiny. Dlhšie by sa nemalo. Veľa ľudí si myslí, že keď je napríklad tetovanie malé, tak že nie je náročné a nezaberie veľa času…Ale nebýva to tak vždy.

Majú niektorí ľudia nejaké požiadavky, pri ktorých len nechápavo krútiš hlavou?

No tak stretol som sa už s tým. Ale ide o to, že ak sa to páči zákazníkovi, tak tam nie je čo riešiť. Každý si vyberáme motív tetovania podľa seba a svojho vlastného vkusu bez ohľadu na to, že čo si pomyslia o tom iní ľudia.

Akú najčudnejšiu vec si teda zatiaľ tetoval?

Najčudnejšou vecou sa to ani nazvať nedá. Skôr by som to definoval tak, že to bolo tetovanie bez významu. Ale ako hovorím, ak sa to páčilo zákazníkovi, tak si to dal bez ohľadu na názor iných.

Samotný proces tetovania bolí. Na ktorých miestach na tele je bolesť, z tvojej skúsenosti, najväčšia?

Ak sa jedná o mňa a moje tetovania, tak ma to asi bolelo najviac na bruchu a bicepse. Ak by sa jednalo o zákazníkov, tak to sa priamo určiť nedá, že teba to bude bolieť tam alebo iného zase inde. Zákazníci sa ma často pýtajú, že či to samotné tetovanie bude aj bolieť, no moja odpoveď je vždy rovnaká pri každom. Mojou odpoveďou na túto otázku je „Nedá sa určiť, že či ťa to bude bolieť alebo nie, niekoho to tam bolí, iného zase šteklí a zase ďalší to tam ani necíti.“ Takto vždy odpovedám. Alebo sa ma ešte pýtajú, že čo bude viacej bolieť že či „linky“ alebo „vypĺňanie“ tetovania. Zase moja odpoveď je „Každý čo som ho tetoval povedal že vypĺňanie bolí menej“…

O tetovanie sa treba starať…

Tak o tetovanie sa v prvom rade treba starať dôkladne, ak chceme aby bolo pekné. Potom sú tam aj ďalšie faktory, ktoré sa musia plniť, aby sa tetovanie pekne zahojilo. Takým najdôležitejším je natieranie tetovania. Veľa ľudí si myslí, že sa to môže natierať hocijakou masťou napríklad Niveou, Indulónou a podobne, čo nie je ani z ďaleka pravda. Tieto masti majú tendenciu vyťahovať farbu z tetovania, čo po zahojení má následky, že tetovanie je vyblednuté alebo sa vlastne samotné hojenie predlžuje. Ja používam Kalciovú masť, ktorú dávam aj zákazníkom grátis ku tetovaniu. Ak sa náhodou stane, že nemám kúpené tak im vždy odporučím len túto masť.

Na čo si ešte treba dávať pozor?

Ďalej si je treba dávať pozor na utieranie uterákom, aby si to vlastne zákazník neošúchal lebo by si mohol spôsobiť to, že si strhne tú chrastičku. Ak by sa toto stalo, tak by si pokojne mohol spolu s tým vytrhnúť farbu z tetovania a následne po zahojení by tam ostalo bledé miesto bez farby a s jazvou. Ďalším faktorom pri hojení tetovania je svrbenie. Vždy pri tomto hovorím, že ak to začne svrbieť tak jedine škrabať buď okolo tetovania alebo si jemne prechádzať bruškami prstov po tetovaní. Potom tu máme zlú domácu dezinfekciu tetovania. Tetovanie sa nemôže umývať obyčajnými mydlami. Ak si zákazník umýva tetovanie obyčajným mydlom tak sa môže stať že sa mu zapáli. Najlepšie mydlá na dezinfekciu a samotné čistenie tetovania sú DETTOL a PROTEX. S týmito mydlami odporúčam si umývať tetovanie počas hojenia.

Tetovanie je takmer nezvratný proces. Na svojom tele ho budeme nosiť celý život. Ako si vybrať dobrého tatéra tak, aby som svoje rozhodnutie dať sa potetovať nakoniec neoľutoval?

Vlastne za dobrého tatéra hovoria jeho práce. Každý človek čo sa chystá si dať tetovanie si vždy pozrie toho tatéra práce ku ktorému chce ísť a podľa toho sa napokon rozhodne či pôjde k nemu alebo bude hľadať ďalej. Máme tu aj ďalší faktor, ktorým je cena za akú daný tatér robí. Niektorí sú možno takí, že pýtajú nenormálne peniaze za niečo, čo nie je ani dobre spravené. Iní sú zase takí, že pýtajú tiež nenormálne peniaze, ale sú aj dobrí v tom čo robia. Ale nájdu sa aj takí, že majú dobré ceny a aj peknú prácu. Takže by som to asi zhrnul tak, že jednak sú tam rozhodujúce práce daného tatéra, ale aj cena, ktorá po väčšine rozhoduje.

Ako dlho tetovanie vydrží také pekné, ako keď prídem z tetovacieho štúdia? Bude to navždy, ako si mnohí myslia?

Tu záleží na farbách, aké sa v tetovacom štúdiu používajú. Možno sa nájdu takí, čo si kúpia radšej lacnú farbu, aby mali na samotnom tetovaní väčší zisk a čo najmenšie náklady, ale potom to tetovanie nebude vyzerať tak, ako by si možno zákazník želal. Potom tu máme drahé a kvalitné farby, s ktorými tetovanie môže vydržať pekné dosť dlhý čas. Ale zase sa tu nedá rozprávať len o typu farieb, lebo vplyv slnka tetovanie ničí. Tým ničením je vlastne vyblednutie farby. Asi každý vie, že slnko čiernu farbu robí bledšou a tak je to aj s tetovaním. Ale zase treba brať aj to do úvahy, že tetovanie nebude nikdy také čierne, ako keď je čerstvo dokončené.

Čo ak sú na tetovaní zákazníka po zahojení nejaké chyby?

Ak sa náhodou stane, že po zahojení sú na tetovaní nejaké chybičky krásy, tak by to mala byť vždy bezplatná oprava ako to je aj u mňa. Zase sa stáva aj to, že sa zákazník vráti na opravu s poškodeným tetovaním, ale ak si za to poškodenie môže sám napríklad tým, že neuposlúchol radu tatéra a šúchal si po ňom uterák alebo si to škriabal a odlúpol si pri tom chrastu, tak nemá nárok na bezplatnú opravu lebo vlastne za to nemôže tatér, ale samotný zákazník. A takúto vec si všimne asi každý tatér, že čo je jeho príčina a čo zákazníkova a to tým že je tam jazva, ktorú by tatér nemal ako spraviť.

Foto: Tattoo Zlaté Moravce

Umelecké diela mladého tatéra z Moraviec
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM