Veronika Kalinová Rôzne

A už je to tu: Chrípková sezóna sa rozbieha, prvé ochorenie na SARI!

Lekári varujú, je čas dať sa zaočkovať. Svedčí o tom aj nárast ochorení počas začínajúcej sa chrípkovej sezóny. Dokonca sa vyskytlo už aj prvé ochorenie na SARI.

Ilustračný obrázok k článku A už je to tu: Chrípková sezóna sa rozbieha, prvé ochorenie na SARI!
Zdroj: TASR

S príchodom chladnejších dní stúpa chorobnosť na akútne respiračné a chrípke podobné ochorenia. Odborníci jednoznačne konštatujú, že sa Slovensko nachádza na začiatku chrípkovej sezóny 2013/2014.

Prvý prípad SARI

Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre, ktorý zbiera údaje z celého Nitrianskeho kraja, zaznamenali nárast chorobnosti chrípky a akútnych respiračných ochorení. Ochorenia hlásilo 60 percent lekárov pre deti a dorast a 53 percent praktických lekárov pre dospelých. Najvyššia proporcia hlásiacich lekárov bola zaznamenaná v Nitrianskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji. U jedného muža z Nitrianskeho kraja bol hlásený prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI).

Preventívne očkovanie

V súvislosti s vývojom chorobnosti odborníci upozorňujú, že je vhodný čas navštíviť svojho lekára prvého kontaktu a dať sa zaočkovať. Odporúčajú to hlavne rizikovým skupinám obyvateľstva, medzi ktorých patria, pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami, diabetici, onkologickí pacienti a ľudia s chronickými pľúcnymi chorobami, či tehotné ženy.

Odborníci upozorňujú, že nie všetky ochorenia možno označiť za chrípku, pretože tá sa dá identifikovať len virologickým odberom – výterom do špeciálnych médií, z čoho sa v laboratóriu dá určiť, či ide o chrípku, alebo akútne respiračné ochorenie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM