Richard Pročka Kultúra

50. ročník dychového festivalu: Udalosť leta!

Na víkend sa chystá nevídaná veselica v Hostí. Na jubilejný ročník Festivalu dychových hudieb príde Moravanka, Kumpánovi muzikanti a mnoho ďalších dychoviek z ďaleka i z blízka. Účasť prisľúbil aj prezident Ivan Gašparovič.

Už v roku 1961 sa začali dychové parády v dedinke Hostie. Postupne sa stali okresným súťažným festivalom s každoročnou niekoľkotisícovou účasťou ľudí zo všetkých kútov Československa.

Dnes festival dychových hudieb oslavuje neuveriteľných 50. rokov existencie a vôbec nestráca dych. Práve naopak. V dychovkách sa objavuje čoraz viac nových členov a aj hľadisko sa znovu začína plniť mladými ľuďmi.

Dychová zábava je rozdelená do dvoch dní. Ak máte záujem vidieť dychovky z Bučian, neďalekých Machuliniec, Obýc, Topoľčianok či Žikavy, príďte do prírodného amfiteátra v Hostí v sobotu, 7. júla, o 15:30. V nedeľu, 8. júla, vás zase od 14:00 hodiny bude baviť domáca Dychová hudba Hostianka a vzácni hudobní hostia – dychové hudby Maguranka, Moravanka a Kumpánovi muzikanti.

Účasť na festivale, ktorý sa koná pod záštitou predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milana Belicu, prisľúbil aj prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič. Organizátormi festivalu sú Obec Hostie, Krajské osvetové stredisko v Nitre a Nitriansky samosprávny kraj. Súčasťou dvojdňového programu bude aj krst knihy Dychováci HOSTIA, vydanej pri príležitosti jubilea festivalu.

Neváhajte a využite jedinečný okamih histórie dychovej hudby, ktorý presahuje rámec nášho regiónu, a príďte sa zabaviť na tradičnú a rokmi osvedčenú hudbu aj vy. Organizátori všetkým zúčastneným garantujú neopakovateľné zážitky pre celú vašu rodinu.

Vstupné sa vzťahuje len na nedeľný program (8. júla): dospelí 4 eurá, dôchodcovia a študenti 2 eurá.

Foto: Dušan Turčan/ Obec Hostie

festival_hostie
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM